MMOdan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı

MMOdan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı


MERSİN (A.A) - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alper Turna, karbonmonoksidin kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olduğunu ve özellikle uykudayken fark edilmesinin oldukça güç olduğunu bildirdi.
     Turna, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların alacağı tedbirlerin yanı sıra, konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğunu belirtti.
     Sobaların yanlış kurulumunun, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılmasının, soba baca ve şofben baca bağlantılarının yanlış yapılmasının, karbonmonoksit zehirlenmelerinin artmasına sebep olduğunu ifade eden Turna, zehirlenmelerde, bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmamasının da önemli bir rol oynadığını belirterek, şunları kaydetti:
     Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk eder. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.
     Turna, şofben zehirlenmelerine de değinerek, zehirlenmelerin genellikle gaz kaçaklarından değil, kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleştiğini anlatarak, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz havanın girmesi gerektiğini bildirdi.
    
     -Şofbenlerde gaz kaçağı hissedildiğinde neler yapılmalı-
    
     Gaz kaçağının hissedildiği anda öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörünün kapatılması, elektrik düğmelerinin açılıp kapatılmaması, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlemin yapılmaması, karşılıklı pencereler açılarak ortamın havalandırılması, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisinin vakit kaybetmeden aranması gerektiği belirtildi.
    
     Muhabir: Basir Gülüm
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber MMOdan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER