Moodysin Türkiyenin kredi notunu artırması

Moodysin Türkiyenin kredi notunu artırması -Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öndeş: "Bu not artırımı, yurt dışında birçok fonun Türkiyeye gelmesi için önem arz etmektedir. Yatırım yapacak büyük fonların Türkiyeye giriş


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş, Moodysin Türkiyenin kredi notunu artırmasının yurt dışında birçok fonun Türkiyeye gelmesi için önem arz ettiğini belirterek, "Yatırım yapacak büyük fonların Türkiyeye girişinin önü böylece açılmış oldu" dedi.
     Öndeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moodysin Türkiyenin notunu yakın zamanda elde edilen, gelecekte kaydedilmesi beklenen kilit ekonomik ve kamu finansmanındaki ilerlemeler yanında Türkiyedeki yapısal ve kurumsal reformlar alanındaki ilerlemelere karşı devlet tahvili notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir seviyesine çıkardığını söyledi.
     Bu gelinen noktada, uluslararası fonların iç tüzükleri gereğince Türkiyeye yatırım yapmalarının önünde duran engelin kalmadığını ifade eden Öndeş, şunları kaydetti:
     "Bu durum finansal açıdan gerçekten sevindirici fakat Türkiye için gecikmiş bir karar. Ülkede gelinen siyasi istikrar, çözüm sürecindeki ilerlemeler, toplumsal birliktelik duygusunun anketlerde ortaya çıkması, IMFye olan borcumuzun sıfırlanması, ülkedeki demokratikleşme gelişimi sonucu bu not artırımında etkili olmuştur. Bu not artışı, Türkiyenin artık güvenilir yatırım yeri olduğunu göstermektedir."
     Fitchten sonra bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moodysin de Türkiyenin notunu "yatırım yapılabilir" seviye olan Baa3e çekmesinin finansal piyasaların uzun zamandır beklediği not artışı olduğunun altını çizen Öndeş, şöyle devam etti:
     "Üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisi Türkiyenin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye çıkardı. Türkiyenin daha geniş bir uluslararası yatırımcı kitlesinden sermaye girişi sağlaması için dünyada bilinen üç büyük derecelendirme kuruluşundan en az ikisinden kredi notunun yatırım yapılabilir seviyede olması gerekmektedir. Şu an Türkiyenin bu seviyede olduğu bu notlarla ilan edilmiştir."
    
     -"2023 ekonomik hedefine çok olumlu katkı yapacak"-
    
     Öndeş, "Bu not artırımı, yurt dışında birçok fonun Türkiyeye gelmesi için önem arz etmektedir. Yatırım yapacak büyük fonların Türkiyeye girişinin önü böylece açılmış oldu" diyen Öndeş, diye konuştu.
     Borsanın temel mantığında, beklentiler üzerinden işlem yapılmakta olduğunu belirten Öndeş, şunları söyledi:
     "BIST 100 endeksinde yükselme görülmesi beklenebilir fakat acemi yatırımcıların bu yükseliş dönemlerinde iki kez düşünerek hareket etmesini, alım ya da satım kararı verirken dikkatli olmasını öneririm. Bu artışın ülkemizde uluslararası fonlar için cazip yatırım yeri olduğunu, uzun vadeli sermaye girişinde hızlanmaya neden olacağı, işletmelerimizin daha uygun maliyetlerle uluslararası uzun vadeli finansmana ulaşmasının kolaylaşacağını, borçlanma maliyetlerinin azalacağını ön tahmin olarak gördüğümüzü belirtebiliriz."
     Prof. Dr. Öndeş, bu durumun Türkiyenin 2023 ekonomik hedefine çok olumlu katkı yapacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Moodysin Türkiyenin kredi notunu artırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER