Muşta Toplum Destekli Kadın Projesi

Muşta Toplum Destekli Kadın Projesi -Muş Lale Kadın Derneği Başkanı Mergen: Kadın erkek arasındaki eşitsizlik ortadan kalkmalı


MUŞ (A.A) - Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, kadın ve kadın sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi hibe programı kapsamında Lale Kadın Derneği tarafından yürütülen, Toplum Destekli Kadın Projesi çerçevesinde çalıştay düzenlendi.
     Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve Muş Alparslan Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İskender Dölekin yönettiği çalıştaya, Vali Yardımcısı Hüseyin Göktürk, İl Proje Koordinasyon Merkezi çalışanları, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kadınlar katıldı.
     Çalıştayın açılışında konuşan Lale Kadın Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Mergen, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
     2009 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Muş ilinin kadın nüfusu 197 bin 233 kişi olduğunu belirten Mergen, Muşta örgütlü hareket etme anlayışı olmayan kadınların, STK bilincinin bulunmadığını ve mevcutlarınsa kapasitelerinin düşük kaldığını ifade etti.
     1934deki yasal düzenlemelerle kadınlar, eğitim, evlenme, boşanma, veraset gibi konularda erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu anımsatan Mergen, şöyle konuştu:
     Birden çok kadınla evlilik yasaklandı. Ne var ki, yasalarla sağlanan bazı hakların yaşama geçirilmesi ve uygulanması halen tam olarak mümkün olmamakta. Bugün Türkiyede hala aile reisi erkektir. Kadın kocasının izni olmadan ev dışında çalışamaz. Köylerde hala evlenmek için kızın babasına başlık parası verilir. Oldukça küçük yaşta evlenen genç kızlar, çok geçmeden üstlendikleri işlerin ağırlığından ve çok sayıda çocuk doğurmaktan çöker. Okula giden kızların oranı öğrenim basamakları yükseldikçe düşmekte. Siyasal alanda, sendikalarda, meslek odalarında kadın sayısı yok denecek kadar azdır. Tüm bunların yanında kadına karşı şiddet ve istismar, dünyadaki en yaygın ama cezası en az olan suçtur. Ülkemizde bu eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla büyük çabalar harcanmakta. Ancak bu çabalar halen tam olarak etkisini göstermiş değildir.
     Toplumda dezavantajlı grupların haklarını korumak, onlara destek olmak ve daha bir çok alanda faaliyet göstermek üzere kurulan sivil toplum kuruluşlarının, büyük dünya ülkelerinde olduğu gibi etkin bir şekilde çalışamadığını kaydeden Mergen, STKların seslerini duyuramadığını söyledi.
     Mergen, Bunun başlıca sebebi özellikle ilimiz gibi küçük illerde kurulan STKların maddi ve insan kaynakları bakımından yeterli olmayışıdır. Kadınlarımızın sorunlarını dile getirmek ve bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla kurulan derneğimiz, bu amaç doğrultusunda hazırladığı bu proje kapsamında, planlı faaliyetler düzenlemektedir. Bu çalıştayda bunlardan biri dedi.
     Vali Yardımcısı Göktürk ise, valilik olarak STK çalışmalarını önemsediklerini ve bu anlamada valilik koordinasyonunda hazırlanan birçok SODES projesinin yürütüldüğünü bildirdi.
     Göktürk, Kalkınmanın temeli olan insan unsurunun yeterli donanıma ulaşması, ancak bu türlü etkinliklerle mümkündür. Bu projeyi hazırlayan ve bu çalıştayı yapan Muş Lale Kadın Derneğine teşekkür ediyorum dedi.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muşta Toplum Destekli Kadın Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER