MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı

MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı -Toplantının sonuç bildirisinde kamu-özel sektör iş birliği yatırımlarına ilişkin düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi


DÜZCE (A.A) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Türkiye İstişare Toplantısının sonuç bildirisinde kamu-özel iş birliği yatırımlarına ilişkin düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.
     MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulunca Akçakocadaki bir otelde Kamu Özel Sektör İş Birliği Projeleri Gelecek Dönem Vizyonu gündemiyle düzenlenen toplantının ardından sonuç bildirisi açıklandı.
     Bildiride altyapı yatırımlarının yatırımlara ayrılan geleneksel kamu fonlarının büyük kısmını tükettiği, gelişmekte olan ülkelerin altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek için gerekli finansman ihtiyacının kamu-özel iş birliğine ilgiyi artırdığı kaydedilerek, kamu-özel iş birliğinin kaynak kıtlığı nedeniyle devletin gerçekleştiremediği yatırımların önünü açtığı ifade edildi.
     Kamu Özel Sektör İş Birliği Projelerinin (PPP) hizmet kalitesinin artmasına hizmet etmesi, devletin düzenleyici ve denetleyici misyon yürütmesi, işletmecilik misyonunu özel sektöre bırakması açısından önem taşıdığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:
     Ülkemiz kamu-özel iş birliği modelini 1874 yılından beri dünyada ilk uygulayan ülkelerden biri olmasına rağmen, modelin uygulandığı yaklaşık son 20 yıllık dönem incelendiğinde, özel sektör katılımının istenen seviyelere ulaşamadığı, hayata geçirilen kamu-özel iş birliği projelerinde ise başta risk paylaşımı, kurumsal kapasite ve hukuki altyapının yetersizliği olmak üzere çeşitli nedenlerle sorunlar yaşandığı görülmektedir.
     Nitekim, enerji ve havayolu ulaşımı sektörlerinde gerçekleştirilen uygulamalar haricinde, kamu-özel iş birliği projelerinin yaygın bir şekilde uygulandığı başka bir sektör bulunmamaktadır.
    
     -İş birliği fırsatları-
    
     Türkiyenin gelecek dönem vizyonu dahilindeki büyük hedefleri göz önünde bulundurulduğunda kalkınmanın en güçlü lokomotifi olan özel sektörün ve inşaat sektörünün katkısının kaçınılmaz olacağı vurgulanan bildiride, Türkiye ekonomisinin birçok alanda PPP modelini başarıyla uygulayabilecek kaynak ve talebe sahip olduğu, sağlık, eğitim, savunma, su, atık su, demiryolları ve belediye hizmetleri gibi birçok diğer servis alt-sektörlerinde de önemli PPP fırsatlarının bulunduğu belirtildi.
     Bildiride şu ifadelere yer verildi:
     Bu itibarla, günümüz Türkiyesi özel sektör dinamizmini kamu sektör talebiyle birleştirebilmek adına tarihi bir fırsatla karşı karşıyadır. Ancak bu fırsatın değerlendirilebilmesi PPP projelerinin doğru uygulanabilmesi ile mümkündür. Özel sektörün, adil ve sürdürülebilir ekonomik büyüme ve ekonomik fırsatlar oluşturma alanında katkılarını sunabilmesi için kamu-özel iş birliği yatırımlarına ilişkin gerekli düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmesi son derece önemlidir.
    
     Muhabir: Soner Şen - Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber MÜSİAD Türkiye İstişare Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER