Müzik dehaları çocuk yaşta keşfedilecek

Müzik dehaları çocuk yaşta keşfedilecek -Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bu yıl ilk kez kurulan çocuk korosuyla 7-11 yaşındaki yetenekleri keşfedip, müziğe yönlendirecek -Konservatuvar Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bayık: -


ADANA (A.A) - Aykut Ünlüpınar - Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, bu yıl ilk kez kurulan çocuk korosuyla 7-11 yaşındaki yetenekleri keşfedip, müziğe yönlendirmeyi hedefliyor.
     Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede 33 konservatuvar bulunduğunu, bunların arasında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarının eğitime yön veren ilk 10 konservatuvar arasında olduğunu söyledi.
     ÇÜ Konservatuvarının, Konservatuvar Sanat Konseyi Eğitim Komisyonunda yer aldığını ifade eden Bayık, Adananın sanatsal anlamda potansiyeli çok yüksek bir kent olduğunu, ancak son dönemlerde öğrenci bulmakta bir takım sıkıntılar çektiklerini belirtti.
     Müzik eğitiminin küçük yaşta başlamasının önemli olduğunu ifade eden Bayık, Biz bu işin akademik olarak birinci basamağıyız. Bizde niye koro olmasın diye düşündük. Altyapıdan, temelden bir takım öğrencileri koroyla tanıyıp, seçme ve konservatuvar eğilimi olan çocukları içinden çıkartıp, buraya kanalize etme amacıyla çocuk korosu kurmaya karar verdik. 7-11 yaş arası çocuklara hitap edeceğiz dedi.
     Konservatuvarın artık şehirle iç içe olduğunu, kampüsteki idari ve akademik personelin çocuklarının yanı sıra, vatandaşların çocuklarının da koroya katılabileceğini bildiren Bayık, başvuruların 28 Eylüle kadar devam edeceğini, 29 Eylülde ise konservatuvarda sınav yapacaklarını bildirdi.
     Sınavda piyano eşliğinde tek ses ve iki ses olarak çocuklara sorular yönelteceklerini anlatan Bayık, ayrıca ezgi, melodi ve ritm tekrarı yapan çocukların kendi seçtikleri çocuk şarkısını söyleyeceklerini belirtti.
     Bayık, seçimlerin hemen ardından çalışmalara başlayacaklarını, konservatuvarın sanatsal etkinlikleri arasında çocuk korosunun da yerini alacağını söyledi.
    
     -İkinci 4 yıllık dilimden öğrenci alınacak-
    
     Yeni eğitim sistemiyle Türkiyede bütün konservatuvarlar arasında ortak karar alındığını, ikinci 4 yıllık dilimden öğrenci alımının yapılacağını anlatan Bayık, İlk 4 yıllık dilimdeki öğrenciler yarı zamanlı eğitim programına dahil olabiliyor. 6 tam zamanlı öğrencimiz, 55 yarı zamanlı öğrencimiz bulunuyor. Yarı zamanlı da çocuklar Milli Eğitimde kaydolduğu okulda devam ediyor, hafta da 2 gün bize gelip ders alıyor dedi.
     Çocuk korosuyla bu yöndeki açığın kapanarak, çocukların erken yaşta doğru şekilde müziğe yönlendirilebileceğini vurgulayan Bayık, şöyle devam etti:
     Yeteneği erken yaşta keşfetmek çok önemli. Bunu keşfedip küçük yaşta yönlendirmek gerekiyor. Çocuktaki cevherleri veliye de göstereceğiz. Bu, velilerin de bizi tanımasını sağlayacak. Bu çocukların konservatuvara girmesi için yol açılıyor. İyi bir kulak sahibi oluyor. Dünyada özellikle klasik batı müziği anlamında gelişmiş ülkelerde çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren eğitime alınıyor. Çocuğu küçük yaşta eğitimsel anlamda izlemeye başlıyorlar. Erken yaşta kanalize ediyorlar. Müzikal anlamda bu yaşlarda disiplin sahibi olacak çocuklar okul hayatında, diğer derslerinde de başarılı olacaktır. Ayrıca, stresten uzak kalmalarına da imkan sağlayacaktır. Müzik onlara disiplin sağlayacağı gibi ruhsal yönden de güçlü olmalarına katkı sağlayacak.
    
     -30-35 kişilik koro-
    
     Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı ve Çocuk Korosu Şefi Semin Süeda Çölcü de, Avrupada farklı ülkelerde şehir bazında çok fazla çocuk korosu bulunduğunu, daha küçük yaşlarda çocukların müzikal olarak değerlendirildiğini söyledi.
     Özellikle 4-5 yaşından itibaren müzikal yeteneklerin değerlendirildiğini anlatan Çölcü, şunları kaydetti:
     Bizler de buna yakın bir çalışma yapmak istiyoruz. Bizim için 7 yaş bu alanda bilincin tam oturmaya başladığı bir dönem. Yaklaşık 30-35 kişilik bir koro oluşturmak istiyoruz. İstediğimiz kaliteyi yakalamak ve güzel bir ses bilinci oturtmak için bu sayıyı belirledik. Öğrencilerimizi sıkmayacak düzeyde, müziğin tadına bakmaları anlamında bir eğitim sunacağız. Solfej eğitimi vereceğiz. Bunu da Çukurova Devlet Senfoni Orkestrasından bir arkadaşımızla birlikte yürüteceğiz. Ardından ses teknik çalışmaları yapacağız. Burada alacakları müzik disiplini, hem grup bilincini oluşturma, sosyal becerilerinin artması, arkadaşlık ortamı yaratma anlamında önemli hem de okullarındaki derslerini olumlu yönde etkileyecek. Çocukların hayat standardı yükselmiş olacak.
     Çölcü, isteyenlerin devletkonservatuvari.cu.edu.tr adlı internet sitesi aracılığıyla konservatuvar hakkında bilgi alabileceğini belirtti.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Müzik dehaları çocuk yaşta keşfedilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER