Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları

Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları -GASAM Başkanı Şahin: Myanmarda artan şiddet olayları tüm insanlığı üzdü -Türkiyenin dış politikası, çıkar odaklı değil, insan odaklıdır


GAZİANTEP (A.A) - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Myanmarda son günlerde Müslümanlara yönelik artan şiddet olaylarının tüm insanlığı üzdüğünü belirtti.
     Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Güney Asya ülkesi, Burma ya da Birmanya olarak bilinen Myanmarda yaşayan Müslümanlara yönelik artan şiddet ve saldırıları kınadı.
     Myanmar Cumhuriyetine bağlı Müslüman Arakan Bölgesinde yaşayan Müslümanların, bölgedeki radikal budist çeteleri tarafından dünyanın gözleri önünde çeşitli kötülüklere, işkenceye maruz kaldıklarını ifade eden Şahin, Bölgedeki Müslümanlar, zorla göç ettiriliyor, malları yağmalanıyor, evleri yakılıyor, hatta hunharca öldürüldüklerine tüm dünya şahit oluyor. Myanmarda artan şiddet olayları tüm insanlığı üzdü dedi.
     Şahin, geçmişte Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan katliamlara ilişkin bilgi verdi.
    
     -Türkiye sessiz kalmıyor
    
     Türkiyenin devlet olarak Arakanda meydana gelen olaylara sessiz kalmadığını ifade eden Şahin, bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığının diplomatik girişimlerde bulunduğunu, Arakan bölgesindeki Müslüman katliamına ilişkin olarak Birleşmiş Milletleri (BM) göreve çağırdığını hatırlattı.
     Myanmar hükümetinin Müslümanlara yönelik şiddete son vermesinin şart olduğunu vurgulayan Şahin, başta BM olmak üzere, İslam İşbirliği Teşkilatı, Güney Asya İşbirliği Teşkilatı ve ABnin, Arakan için acil eylem planı hazırlayarak, insani ve vicdani sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini aktardı.
     Gerek hükümetin gerekse de sivil toplum örgütlerinin ve sosyal medyanın Arakanda meydana gelen olaylar karşısında gösterdiği duyarlılığın insanlık vazifesinin bir tezahürü olduğunun altını çizen Şahin, Türkiyenin dış politikası, çıkar odaklı değil, insan odaklıdır görüşlerini dile getirdi.
     Dünyada ve Türkiyenin çevresindeki ülkelerin toplumsal yapıları, inançları, mezhepleri, ekonomik ve siyasal görüşlerinin Türkiyenin dış politikada dikkate aldığı unsurlar olmadığını aktaran Şahin, ticaret, ihracat, ithalat, enerji, petrol ve doğalgaz rezervleri, boru hatları gibi günümüz dış politikasına şekil veren unsurların, İnsanı yaşat ki devlet yaşasın şiarını benimseyen Türkiye için insanın önünde olmadığını ve olamayacağına dikkat çekti.
    
     -Nergis Siklonu-
    
     İki ülke arasındaki coğrafi uzaklık ve dış politika önceliklerimizdeki farklılıklar nedeniyle Myanmar ile ilişkilerin sınırlı düzeyde kaldığını bildiren Şahin, ülkede 2010 yılı mayıs ayında meydana gelen ve yüz binden fazla kişinin ölümüne yol açan Nergis siklonu felaketi ertesinde, Türkiyenin ülkeye yaptığı yardımları anlattı.
     Şahin, ekonomik ve ticari ilişkilerin sınırlı kaldığı Mynmara ihracatın 2010 yılında 19,1 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ithalatın ise 27,2 milyon dolara yükseldiğini anlatan Şahin, ticarette Türkiye aleyhine yaklaşık 8 milyon dolarlık bir dengesizlik olduğunu kaydetti.
     Ülkede, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerle savaşırken esir düşen ve o dönemde bir İngiliz kolonisi olan Myanmara getirilen askerlerden hayatlarını kaybedenlerin mezarlarının olduğunu ve orada Türk şehitliklerinin bulunduğunu anımsatan Şahin, Mynmar hükümetinin, ülkedeki Müslümanlara yönelik yapılan tüm kötü muamelelerin son bulması, ülkeye insani yardım getiren kuruluşların girişlerine izin vermesi noktasında insani ve vicdani sorumluluk yüklenerek devlet olmanın gereklerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Sevil Çelik
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER