Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları

Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları -TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: -Komisyonumuz, tüm dünya devletlerine ve uluslararası örgütlere Myanmardaki Arakan Müslümanlarına karşı yürütülen soykırıma


SAKARYA (A.A) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları için Komisyonumuz, tüm dünya devletlerine ve uluslararası örgütlere Myanmardaki Arakan Müslümanlarına karşı yürütülen soykırıma sessiz kalmamayı, başta Myanmar hükümeti nezdinde olmak üzere, her türlü girişimi yapmaya davet etmektedir dedi.
     Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmarda son aylarda yaşanan gelişmelerin komisyon tarafından insan hakları boyutuyla yakından izlendiğini söyledi.
     Myanmarın batısındaki Arakan eyaletinde yaşayan Müslümanların Ortaçağda kölelerin dahi maruz kalmadığı insanlık dışı muamelelere maruz kaldığına dikkati çeken Üstün, Buradaki Müslümanların öteden beri din ve vicdan özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, konut ve mülkiyet hakkı, ticaret hakkı, evlenme hakkı, eğitim ve öğretim, haberleşme hakkı, vatandaşlık hakkı gibi en temel insani haklardan mahrum bir şekilde hayatlarını sürdürdükleri bilinmektedir. Ancak bu kötü şartların yanında son aylarda en temel insan hakkı olan yaşam hakları da hunharca ellerinden alınmaktadır. Müslümanlar katledilmekte, kadınlara tecavüz edilmekte, din adamları öldürülmekte, mescitler ve medreseler yakılmakta, bir halk sistematik bir şekilde soykırıma tabi tutulmaktadır diye konuştu.
     Üstün, Arakan halkının en temel hakkı olan yaşam hakkının ihlal edilmiş olmasının komisyonda şok etkisi yarattığını ifade ederek, Batı medeniyetinde giderek arttığını bildiğimiz İslamofobinın şimdi de Asya kıtasında dehşet verici bir şekilde ortaya çıkmış olması, bizleri ciddi bir şekilde endişeye sevk etmektedir şeklinde konuştu.
    
     -Uluslararası girişim çağrısı-
    
     Açık ve sistematik bir soykırıma maruz kalan Arakanlı Müslümanlara karşı yapılan kan dondurucu katliamlar karşısında dünyanın derin bir sessizliğe bürünmüş olmasının da şaşkınlık yarattığını kaydeden Üstün, uluslararası kamuoyunun acilen somut adımlar atmasının beklendiğini bildirdi.
     Özgürlük ve insan hakları değerlerinin her geçen gün geliştiği bir dönemde Arakan Müslümanlarının en temel haklarının yok edilmesi ve soykırıma maruz kalmalarının insanlığın gelecek kuşaklara bırakacağı kara bir leke olacağına işaret eden Üstün, Komisyonumuz, tüm dünya devletlerine ve uluslararası örgütlere Myanmardaki Arakan Müslümanlarına karşı yürütülen soykırıma sessiz kalmamayı, başta Myanmar hükümeti nezdinde olmak üzere her türlü girişimi yapmaya davet etmektedir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Atakan Çelik
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Myanmardaki Müslümanlara yönelik şiddet olayları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER