Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk:

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk: Pamuk hasadından sonra tarla temizliğini ihmal etmeyelim


AYDIN (A.A) - Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, Pamuk hasadından sonra tarla temizliğini ihmal etmeyelim dedi.
     Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, pamuk yetiştiriciliğinde zararlı, hastalık ve yabancı otlara karşı mücadelede kültürel önlemlerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
     Kültürel önlemlerden birisinin de hasat sonrasında tarlalardaki pamuk saplarının tarladan uzaklaştırılması olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:
     Ülkemizde bazı yıllarda pembekurt sebebiyle pamukta ekonomik boyutta kayıplar yaşanmaktadır. Pembekurt larvaları kışı kör kozalar veya çiğit içerisinde geçirmektedir. Bu sebeple başarılı bir tarla temizliği gelecek yılın pembekurt popülasyonunu azaltacaktır. Pembekurt ile nasıl mücadele yapılacağı 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununa göre hazırlanan Pamukta Pembekurt Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, üreticilerin hasat sonrasında tarla temizliği yapmaları ve kör kozalı pamuk saplarının mart ayı sonuna kadar yakmaları gerekmektedir. Bu amaçla, pamuklar üzerinde kalan kör kozaların parçalanması için traktör kuyruk milinden hareketli sap keserler kullanılmalı ve pamuk sapları parçalanarak derin sürümle toprağa gömülmelidir. Pamuk hasadından sonra tarla temizliğini ihmal etmeyelim.
    
     Muhabir : Bahattin Albayrak / Suat Deniz
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER