NEÜde Eski Türk Yazıtları konulu konferans

NEÜde Eski Türk Yazıtları konulu konferans


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Eski Türk Yazıtları konulu konferans düzenlendi.
     Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aydın, Fen-Edebiyat Fakültesi Salonundaki konferansta, Moğolistan, Dağlık Altay, Yenisey bölgelerindeki yazıtlar gibi Türk tarihine ışık tutacak pek çok yazıtın var olduğunu söyledi.
     O dönemin insanlarının taşlar, kayalar, ağaçlar üzerine bir çok yazı yazdıklarını ifade eden Aydın, 2012 yılı kayıtlarına göre Moğolistanda 142 yazıtımız bulunurken, bunlardan birisi kayıp. Yenisey havzasında şu anda 250 tane yazıtımız var. Bunlardan 170-180 tanesi hakkında Türkiye olarak envanter bilgileri elimizde mevcut dedi.
     Aydın, özellikle Ruslar tarafından bulunan yazıtlardan haberdar olmadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Ayrıca Dağlık Altay-da bugün 83, Kırgızistan-da 40 tane yazıtımız mevcut olup, Doğu Türkistan, Kazakistan ve Özbekistan-da da onlarca yazıt bulunmakta. Tabi ki Anadolu-nun çeşitli yerlerinde de yazıtlar mevcut. Bu yazıtların muhafaza edilerek gelecek nesillere aktarılması da çok önemli. Ancak çoğu yazıtlarda zamanla çatlamalar ve kırılmalar olmuş. Ayrıca Moğolistan gibi yerlerde oradaki insanların, üzerlerinde yazıtların bulunduğu taşları başka amaçlarla kullanmaları da yazıtlara da büyük zararlar vermiş. Bunlardan bakım ve onarımı yapılarak bugün muhafaza altına alınan yazıtlar da bulunmakta. Bence Türk devletleri bir araya gelerek bu yazıtlarımızı korumak için ortak bir çalışma yapmalı.
     Aydına NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar tarafından plaket ve teşekkür belgesi verildi.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber NEÜde Eski Türk Yazıtları konulu konferans Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER