Niksar cevizinin coğrafi işareti alındı

Niksar cevizinin coğrafi işareti alındı -Niksar TSO Başkanı Şöhretoğlu: -Başka cevizlerin de Niksar cevizi adı altında satıldığına şahit olmaktayız. Bunun önüne geçmek, tüketiciye gerçek Niksar cevizini ulaştırmayı sağlamak amaçlı


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu / Recep Bilek - Niksar Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Şöhretoğlu, Niksar cevizine coğrafi işaret aldıklarını bildirdi.
     Şöhretoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelindeki odaların yörelerine sahip çıktığını söyledi. Odaların yörelerinin markalaşmış ürünlerini tescil ettirdiğini belirten Şöhretoğlu, Yönetim kurulumuz da karar vererek, Niksar cevizinin marka değerinin artırılması, marka değerinden sonra ilçemize faydalı olması anlamında 2011de coğrafi işreti almak için müracaat etmiştik. Niksar cevizinin coğrafi işareti ve marka patentini almış bulunuyoruz. Belgemiz imzadan çıktı, onaylandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
     Niksar cevizine patent alınmasından dolayı çok mutlu olduğunu vurgulayan Şöhretoğlu, şunları kaydetti:
     Niksar cevizinin coğrafi işaretinin alınmasından en büyük faydalanacak kesim tüketiciler. Çünkü Niksar cevizi marka olmuştur. Ankarada, İstanbulda, İzmirde, Türkiyenin çeşitli yerlerinde satılmaktadır. Niksar cevizi diğer cevizlerden yüksek fiyata satılmaktadır. Ama bu arada da ne yazık ki, başka cevizlerin de Niksar cevizi adı altında satıldığına şahit olmaktayız. Biz bunun önüne geçmek, tüketiciye gerçek Niksar cevizini ulaştırmayı sağlamak amaçlı giriştiğimiz yol nihayet sona erdi.
     Niksar cevizine coğrafi işaret alınmasının üreticiye de olumlu katkılar sağlayacağını savunan Şöhretoğlı, İlçemizde ceviz ticaretiyle uğraşan kişilere yarayacaktır. Bu, Niksar cevizini başka cevizlerle karıştırmayacak, dolayısıyla Niksar cevizi sadece Niksar cevizi patenti altında, Niksar Ticaret ve Sanayi Odasının bilirkişilerinin kontrolünden geçtikten sonra paketleme yapılacak. Dolayısıyla bize de çok iş düşüyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesinden (GOÜ) Prof. Dr. Yaşar Akça hocamıza, özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü Niksar cevizinin marka değerinin artırılması için yaptıkları çalışmalarla, yöremiz ürününün tanıtılması, tespit edilmesi konusundaki çalışmaları var ifadelerini kullandı.
     GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça da, Tokatın bir markasının koruma altına alındığını belirterek, Artık her ceviz Niksar cevizi diye satılamayacak dedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Niksar cevizinin coğrafi işareti alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER