Nükleer enerjiye talep artıyor

Nükleer enerjiye talep artıyor -SEAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şerifoğlu: -"Ülkemizde her yıl yaklaşık yüzde 8 elektrik enerjisi talebi artışı oluyor" -"Nükleer santrallere olmazsa olmaz ihtiyaç var"


SAKARYA (A.A) - Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Türkiyede elektrik enerjisine talebin her yıl yaklaşık yüzde 8 arttığını belirterek, nükleer santral kurulmasının zorunluluk olduğunu söyledi.
     Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen "Termik Santrallerde Elektrik Nasıl Üretilir" konferansına katılan Şerifoğlu, programın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede elektrik üretiminin çok çeşitlilik gerektirdiğini anlattı.
     Türkiyenin enerji üretiminin yüzde 45inin doğalgazla karşılandığına dikkati çeken Şerifoğlu, "Sadece doğalgaza bağlı kalındığı takdirde kış aylarında ciddi dar boğazlar oluşuyor. Bunun için kömür ve hidrolik santraller ehemmiyetli hale geliyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık yüzde 8 elektrik enerjisi talebi artışı oluyor. Nükleer santrallere olmazsa olmaz ihtiyaç var" diye konuştu.
     Şerifoğlu, hidrolik santral ve rüzgar türbinlerinin kurulum çalışmalarının devam ettiğini belirterek, nükleer santrallerin devreye alınması gerektiğini vurguladı.
     Nükleer enerjinin bilinenin aksine diğer santrallerden daha temiz olduğuna işaret eden Şerifoğlu, şöyle konuştu:
     "Emniyet kurallarına dikkat edilince nükleer enerji daha temiz. Risk oluşturmuyor. Şu anda dünya teknolojisinde bu riskler minimize edilmiş durumda. Soma Termik Santraliyle alakalı burada bir bölgesel ısıtma çalışmamız var. Tek tek baca, soba, kaloriferlerde yanan yakıtlar, ciddi kirlilik oluşturuyor. Somada yaklaşık 90 bine yakın nüfus var. Orta ölçekli bir şehir. Santraldan elde edilen buharın sıcak suya dönüştürülerek kullanılması, soba ve kalorifer yakıtlarının kalkmasıyla tamamen temiz hava şehri olacak.
     Bu anlamda termik santral tam tersine pozitif katkıda bulunacak. Soma Termik Santralindeki dönüşüm işlemleri tamamlandı. Soma Belediyesinin yaptığı ihaleyle önümüzdeki kışın başlangıcında bitmiş olacak boru döşeme işi. Muhtemelen kışa girmeden önce Somada sıcak su kullanılmaya başlayacak."
    
     Muhabir: Enes Duran - Belgin Yakışan - Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Nükleer enerjiye talep artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER