Obezite ve hareketsiz yaşam kalp krizini

Obezite ve hareketsiz yaşam kalp krizini tetikliyor -Prof. Dr. Ilgın Karaca: -Genç nüfusta fast food, meşrubat gibi sağlıklı yaşam için tehlikeli beslenme alışkanlıkları gelişiyor, hareketsizlik artıyor, bu da kalp krizinin erken y


ELAZIĞ (A.A) - Bestami Bodruk - Fast food tarzı beslenme ve hareketsiz yaşamın kalp krizinin erken yaşlarda yaşanmasına neden olduğu bildirildi.
     Özel bir hastanede kardiyoloji uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ilgın Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp krizinin kalpteki damarların tıkanması sonucunda oluştuğunu ve bu tıkanmanın bir anda olabileceği gibi bir süreç içinde de gerçekleşebileceğini söyledi.
     Şişmanlık, hareketsizlik, yoğun sigara içiciliği, yüksek tansiyon, kolesterolün kanda yüksek olması ve diyet alışkanlıklarının bozuk olması gibi etkenlerin kalp krizine neden olan damar tıkanıklığını ortaya çıkardığını ifade eden Karaca, bu zemin üzerinde kişinin yoğun strese maruz kalmasının kalp krizinin ortaya çıkma riskini arttırdığını kaydetti.
     Karaca, kalp krizinin 40-50li yaşlardan sonra görülür kanısının yanlış olduğunu belirten Karaca, Elimizdeki istatistikler çok erken yaşlarda da kalp krizlerinin olduğunu gösteriyor. 20li yaşlarda her yıl daha fazla kişi kalp krizine maruz kalıyor diye konuştu.
     Bu oranların artışının en büyük nedeninin yaşam tarzıyla alakalı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ilgın Karaca, şunları söyledi:
     Şunu biliyoruz ki, çocukluk çağından itibaren damarlar tıkanmaya başlıyor. Artık mahalle arası maçlar, ip atlamalar kayboldu, yerine bilgisayar başında oyunlar, hareketsizlik ve bilgisayar başı fast food tüketimleri aldı. Bu obeziteye neden oluyor. Beslenme tarzı genç nüfusta hızla değişiyor. Genç nüfusta fast food, meşrubat gibi sağlıklı yaşam için tehlikeli beslenme alışkanlıkları gelişiyor, hareketsizlik artıyor, bu da kalp krizinin erken yaşlara inmesine neden oluyor. Bunun dışında erken yaşta krizlerde doğuştan gelen hastalıklar da rol oynamaktadır ama bunlar çok nadir görülen hastalıklardır.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Obezite ve hareketsiz yaşam kalp krizini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER