ODTÜdeki olaylar

ODTÜdeki olaylar -İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik: Ben öyle günlük ve sıradan işler için üniversitelerin taraf olmasını, bildiri yayınlamasını hoş karşılamıyorum. Onun için de böyle bir şey yayınlamadık (Fo


MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, ODTÜdeki olaylara ilişkin, Ben öyle günlük ve sıradan işler için üniversitelerin taraf olmasını, bildiri yayınlamasını hoş karşılamıyorum. Onun için de böyle bir şey yayınlamadık dedi.
     Çelik, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılını İnönü Üniversitesi açısından değerlendirdi. 5 enstitüsü, 14 fakültesi ve 30 bine yakın öğrencisi bulunan İnönü Üniversitesinde 38 ülkeden 300 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Çelik, 650 öğretim üyesini görev yaptığı üniversitenin yayın sayısı hakkında da bilgi verdi.
     Prof. Dr. Çelik, 2013 yılı bütçelerinin 218 milyon lira olduğunu bildirdi. Araştırma projelerine geçen yıl 3,5 milyon lira kaynak ayrıldığını aktaran Çelik, bu yıl ise araştırma projelerine 11 milyon lira ayıracaklarını belirtti.
     Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, üniversitenin kentle iç içe olması noktasında oldukça mesafe alındığını kaydetti.
    
     -ODTÜdeki olaylar-
    
     ODTÜdeki olayları kınama yönünde neden senato kararı almadıklarının sorulması üzerine Çelik, şöyle konuştu:
     Şüphesiz ki anılan yanlış işleri tasvip etmemiz mümkün değil. Ben TÜBİTAKta da çalıştım. Ortadoğudaki Uzay Araştırmaları Merkezinin de ne olduğunu biliyorum. Orada çalışanların tamamına yakınının ODTÜ öğretim üyesi olduğunu da biliyorum. Bizim üniversiteler olarak edep öğretmek birinci görevimiz değil. Öğrencilere siyaset veya duruş öğretmek bizim görevimiz değil. Biz meslek öğretiyoruz. Edebi ailesinden, toplumdan, diğer çevrelerden alacak. Kaldı ki Türkiyede bu gibi aktivist öğrenci sayısı 75 milyon ülke içerisinde toplasanız 2 bin değil. Dolayısıyla ben İnönü Üniversitesinin üst yöneticisi olarak bu tip konuların, polemiklerin Türkiyede gündem oluşturmaması gerektiğini düşünüyorum.
     Türkiyede 170 üniversite olduğunu belirten Çelik, 3 tanesi de farklı duruş sergilese ne olur- Bir taraftan diyoruz ki; üniversiteler, her türlü düşüncenin hür ve bağımsız olarak söylendiği, her türlü sorunun korkmadan cevaplandırıldığı yerlerdir. Eğer insanlar birbirlerine, çevreye zarar vermiyorlarsa onların konuşma hürriyetleri, hakları vardır. Ama bunu aşanlar olursa bunun muhatabı üniversite yönetimleri değil, devletin kolluk kuvvetleridir. Ben öyle günlük ve sıradan işler için üniversitelerin taraf olmasını, bildiri yayınlamasını hoş karşılamıyorum. Onun için de böyle bir şey yayınlamadık diye konuştu.
     Bu ülkede demokrasiye birtakım güçler müdahil olduğunda, demokrasi sekteye uğradığında İnönü Üniversitesi Senatosu bunun karşısında yer alır diyen Çelik, onun dışında kimsenin kendilerini bir yerlere koymaya çalışmaması gerektiğini belirterek, Biz barıştan, kardeşlikten, birlikten yanayız. Üniversitede de her dünya görüşünde bulunan insana, görevini yaptığı, başarılı olduğu müddetçe saygı duymak ve onlarla birlikte çalışmak durumundayız ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER