Öğrenciler cumhuriyetin ilk yıllarından örnek alacak

Öğrenciler cumhuriyetin ilk yıllarından örnek alacak -Cumhuriyetin ilk yıllarında bilim ve sanat alanında eğitim almak üzere yurtdışına gönderilen öğrencilerin öyküsünü anlatan Kıvılcımdan Volkana adlı belgesel film, İzmirde l


İZMİR (A.A) - Cumhuriyetin ilk yıllarında bilim ve sanat alanında eğitim almak üzere yurtdışına gönderilen öğrencilerin hikayesi, yeni neslin gelecek planlarına ilham verecek.
     Göker Göktepenin yönetmenliğini üstlendiği ve 1925-1935 yılları arasında eğitim almak üzere yurt dışına gönderilen 11 yetenekli öğrencinin yaşamını anlatan belgesel film Kıvılcımdan Volkana, filmin haklarını satın alan Kordon Rotary Kulübünce düzenlenen ücretsiz gözterimlerle lise ve üniversite öğrencilerinin beğenisine sunularak, onlara aldığınız eğitimi, ülkenizin gelişmesi, ileri gitmesi için kullanın mesajı verilmeye çalışılıyor.
     Yurt dışına gönderilen ve bugün hala hayatta olan bazı öğrencilerle röportajlarla o dönemde öğrencilerin eğitim sırasında çektikleri sıkıntıları, sonrasında ise Türkiyeye dönüp kendi alanlarında nasıl birer öncü olarak görev yaptıklarını anlatan film, ismini öğrencilere yurt dışına gitmek üzere yola çıkmak üzerelerken tren garında ulaştırılan Atatürkün telgrafında yer alan Sizleri oraya birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, döndüğünüzde hepiniz birer volkan olacaksınız sözlerinden alıyor.
     Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kordon Rotary Kulübü Başkanı Prof. Dr. Bahar Sezer, filmi çok sayıda gençle buluşturmayı, sosyal sorumluluk olarak gördüklerini, filmin verdiği mesajları özellikle üniversite öğrencileri için önemli bulduklarını belirtti.
     Filmin haklarını almalarının üzerinden henüz birkaç hafta geçmesine karşın, Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi ile 7 özel okulda gösterimler yapıldığını ifade eden Prof. Sezer, filmi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için çalışmalarının ve görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.
     Kıvılcımdan Volkana filminin, 10 Kasım Cumartesi günü, yine kulübün girişimiyle İzmir Sanatta, Atatürkü anma etkinlikleri kapsamında, ücretsiz olarak iki seans gösterileceğini de ifade eden Sezer, şunları kaydetti:
     Film, 10 Kasım ruhuna çok uygun, tüm İzmirlileri etkinliğimize davet ediyoruz. Öğrencilerin bu filmi izleyerek, kendilerine bir yol çizerken, kendilerinden önce gelenlerin çalışkanlığını, azmini görmelerini istiyoruz. Aldıkları eğitimi, özellikle de yurt dışında okuyan öğrenciler için söylüyorum, kendi ülkelerinde değerlendirmelerini istiyoruz. Bu insanların öyküsünü, başarılarını tüm gençlerin görmesini adeta bir görev edindik. Bu filmin gösterimlerini, yaptığımız en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak kabul ediyoruz.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Öğrenciler cumhuriyetin ilk yıllarından örnek alacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER