OİBden eylül ayı ihracat raporu

OİBden eylül ayı ihracat raporu -Raporda, otomotiv endüstrisinin, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde yüzde 8lik düşüşe rağmen, gerçekleştirdiği 1 milyar 503 milyon dolarlık ihracatla, sektörel bazda ağustosta kaybettiği lid


BURSA (A.A) - Otomotiv endüstrisinin, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde yüzde 8lik düşüşe rağmen, gerçekleştirdiği 1 milyar 503 milyon dolarlık ihracatla, sektörel bazda ağustos ayında kaybettiği liderliği yeniden ele geçirdiği bildirildi.
     Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, eylül ayı ihracat raporuna yer verdiği yazılı açıklamasında, otomotiv endüstrisinin sektörel olarak, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak, bir milyar 503 milyon dolarlık dış satışla birincilik koltuğuna yeniden oturduğunu, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 6 gerilediğini, ancak 14 milyar dolarlık ihracata imza atarak bu dönemde de sektörel birinciliği aldığını kaydetti.
     Tüm ana mal gruplarında dış satışlarda düşüşlerin sürdüğünü, bunun arkasında AB merkezli krizin hala devam etmesinin olduğunu vurgulayan Sabuncu, özellikle ana ihracat merkezi olarak değerlendirdiği Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerdeki büyük oranda gerilemeler olduğuna dikkati çekti. Sabuncu, şunları kaydetti:
     Türk Cumhuriyetlerine yüzde 57, Afrika ülkelerine yüzde 45, eski Doğu Bloku ülkelerine yüzde 12 gibi artışlar sağlasak da otomotivin hem ana sanayi hem de pazar anlamında merkezi olan ABdeki gerilemeyi telafi etmek mümkün olmuyor. Çünkü ihracatımızın neredeyse üçte ikisi bu bölgeye yapılıyor. Bu nedenle pazarlarımızı çeşitlendirmeye ve risklerimizi azaltmaya çalışıyoruz.
     Sabuncu, ihracatta son aylarda yaşanan gerilemelere rağmen morallerini bozmadan çalıştıklarını ifade ederek, yılın geri kalan bölümünde hedefledikleri satışları yakalayarak sektörel bazda yeni bir şampiyonluğa imza atmak istediklerini bildirdi.
     Döviz kurlarına da değinen Sabuncu, eylülde pariteden kaynaklanan yaklaşık 90 milyon dolarlık bir kayıp yaşadıklarını, yılın ilk 9 ayında ise bunun bir milyar dolara ulaştığını belirtti Sabuncu, İhracatçı düşük kur uygulaması karşısında hedeflerinde sıkıntı yaşıyor. Bunun aşılabilmesi için gerekli önlemleri her platformda dile getiriyoruz dedi.
    
     -Ürün gruplarında gerileme devam ediyor-
    
     Eylül ayı ihracat raporuna göre, ürün gruplarında yan sanayi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerileyerek 683 milyon dolarlık ihracata imza attı.
     Bunu yüzde 9 gerileme ve 464 milyon dolar ihracatla binek otomobiller, yüzde 18 gerileme ve 251 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 11 daralma ve 79 milyon dolarla otobüs-minibüs-midibüs, yüzde 22 artış ve 26 milyon dolarla diğer başlığı altındaki ürünler izledi.
     Yılın ilk 9 aylık bölümünde ise yan sanayide yüzde 1 artış ile 6 milyar 167 milyon dolar, binek otomobillerde yüzde 9 gerileme ile 4 milyar 414 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 19 azalış ile 2 milyar 446 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüste yüzde 4 düşüş ile 763 milyon dolar, diğer başlığı altında ise yüzde 30 artış ile 258 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.
     Rapora göre ülke bazlı inceleme yapıldığında ise en büyük ihraç üssü olan Almanyaya da eylülde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 daralma ile 246 milyon dolarlık dış satış yapıldı.
     Fransaya yüzde 17 azalışla 190 milyon, İtalyaya yüzde 39 gerileme ile 121 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Diğer yandan Birleşik Krallıka yüzde 10 artışla 115 milyon, Rusya Federasyonuna yüzde 22 yükselişle 78 milyon dolarlık ihracat dikkat çekti. Ocak-Eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre Almanyaya yüzde 1 azalışla 2 milyar 212 milyon, Fransaya yüzde 15 gerilemeyle 1 milyar 648 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.
     9 aylık dönemde ihracat artışı yaşanan ülkelerden ise yüzde 7 yükseliş ve 718 milyon dolarla Rusya ile yüzde 23 artış ve 652 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Devletler öne çıktı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber OİBden eylül ayı ihracat raporu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER