Okullarda serbest kıyafet özgür düşünceyi geliştirecek

Okullarda serbest kıyafet özgür düşünceyi geliştirecek -Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldırım: İlk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasının temel gerekçesinin insanların daha özgü


ERZURUM (A.A) - Zehra Melek Çat - Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yıldırım, İlk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasının temel gerekçesinin insanların daha özgür olmaları ve daha rahat davranmaları olduğunu düşünüyorum dedi.
     Prof. Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 Kasım 2012 tarihli yönetmelikle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrencilerin kılık ve kıyafetinin 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren serbest bırakıldığını anımsattı.
     Serbest kıyafet uygulamasının sosyoekonomik, okul ve öğrenci güvenliği açısından kamuoyunda çok tartışıldığını belirten Yıldırım, İlk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasının temel gerekçesinin insanların daha özgür olmaları ve daha rahat davranmaları olduğunu düşünüyorum. Kanaatimce bu düşünceden hareketle serbest kıyafetin öğrencilerin yenilikçi, farklı düşünce geliştirmelerine katkıda bulunması gibi bir varsayım söz konusu dedi.
     Yıldırım, insanların daha rahat ortamlarda daha özgür düşünebileceğini ifade ederek, Öğrenciler ilkokula gitmeden önce çok güzel, orijinal sorular soruyorken, neden üniversiteye geldiği zaman soru sormaz hale geliyor- Benim kişisel düşüncem; öğrenciler okulda tek düzeliğe alışıyor, dolayısıyla sorgulamıyorlar. İnsanlar eğer daha rahat olurlarsa, daha özgür giyinirlerse, tek düzeliğe alışmamış olur diye konuştu.
     Okullarda kılık kıyafet yönetmeliklerinin de kentlere hatta okullara göre farklılık gösterdiğine dikkati çeken Yıldırım, yönetmeliğe çok da fazla uyulmadığını söyledi. Bazı okul yönetimlerinin kılık kıyafet yönetmeliği konusunda çok katı olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
     Şunu da tasvip etmiyorum, müdür eline makası alıyor öğrencinin saçını kesip eve gönderiyordu. O yaşlar gençlerin en fazla onuruna, gururuna düşkün olduğu bir zaman. Siz milletin içinde rencide ediyorsunuz. Herkes buraya eğitim-öğretim için geliyor. Belki bu şuura velilerin ve öğrencilerin de sahip olması lazım. Okullar kışla değil ama sonuçta panayır yeri de değil. O şuura millet olarak sahip olmamız gerekiyor. Okul idareleri de bazen kişisel düşüncesine döküyor. İyi dengelemek lazım. Öğrencilerle açık konuşulup durum açıklanırsa eğitim-öğretim kurumuna da zarar verilmemiş olur. Bu düzenlemeye olumlu bakıyorum.
    
     -Ekonomik durumu zayıf olan ailelere giysi yardımı yapılabilir-
    
     Yıldırım, serbest kıyafet uygulamasının öğrenciler arasında sosyoekonomik çatışmalara yol açabileceği tartışmalarının gündemde olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     Herkesin ekonomik seviyesi aynı değil. Acaba bu ekonomik farklılık öğrencilerin sınıftaki başarısına ya da okuldaki tutumuna nasıl etki eder- Herkes farklı kıyafet giyerse daha rahat olacak, kendini daha rahat hissedecek, daha özgür olacak. Bu da farklı fikirler geliştirmesine katkı sağlayacak. Bu işin pozitif tarafı. Diğer taraftan da acaba ekonomik durumu zayıf olan öğrencileri nasıl etkiler- Değişim olmazsa gelişim olmuyor. Ama değişim de bir risk taşıyor.
     Ekonomik durumu zayıf olan ailelere okulda kıyafet yardımı yapılabileceğini öneren Yıldırım, şunları kaydetti:
     İngilterede evliyseniz, aylık geliriniz belli bir rakamın altındaysa ve kirada oturuyorsanız devlet ev kiranızı veriyor. Bir şekilde evliliği de teşvik ediyor. Okul aile birlikleri ekonomik durumu iyi olmayan ailelere yardım edebilirse o da sosyoekonomik uçurumu ortadan kaldırabilir. Maalesef biz bugün cep telefonumuzla birbirimizi ezmeye çalışıyoruz. Bu öğrencilerde de oluyor. Bunun yanında bir de serbest kıyafet olursa öğrenciler arasında hizipleşmeler de olabilir.
     Yıldırım, ilkokullarda siyah önlüğün öğrencilerin içini karartığı gerekçesiyle maviye çevrildiğini, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ise üniforma seçiminin okul idarelerine bırakıldığını, bu durumun serbest kıyafete geçiş olarak yorumlanabileceğini söyledi.
     Serbest kıyafet uygulamasının bir süre pilot bölgede uygulanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, artıları ve eksilerinin değerlendirilip sonra ülke geneline yayılmasının daha verimli olacağını ifade etti.
    
     -Okul ve öğrencinin güvenliği-
    
     Yıldırım, serbest kıyafet uygulamayla tartışılan başka bir konunun da güvenlik olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Okulların çevresinde çeşitli gerekçelerle gruplaşmalar oluyor. Üniforma varken o kişinin öğrenci olup olmadığı anlaşılabiliyordu. Okul idaresi veya güvenlik onu uzaklaştırıyordu. Öğrenci derse gitmediği zaman hangi okulun öğrencisi olduğu anlaşılıyordu. Öğrenci yapmaması gereken davranışlarda bulunduğu zaman çocuğum sen okula neden gitmedin- diyorduk. Öğrenci de kendini bu konuda çok da rahat hissetmiyordu. Çocuklar gençken yanlış yapmaya daha müsaitler.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Okullarda serbest kıyafet özgür düşünceyi geliştirecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER