Orduda tarihi köprülere restorasyon

Orduda tarihi köprülere restorasyon


ORDU (A.A) - Ordu Vali Yardımcısı ve Ulubey Kaymakamı Mahmut Ağbal, İlimizde Osmanlı döneminden kalma tarihi Akoluk ve Sarpdere köprülerinin restorasyonu başlamış olup kısa sürede turizme kazandırılacaklardır dedi.
     Ağbal, restorasyon çalışmalarının sürdüğü köprülerde incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi aldıktan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulubey ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve kısa bir süre önce Ordu Valiliği tarafından gündeme getirilen köprülerde restorasyon çalışmalarının başladığını söyledi.
     İlk olarak tarihi Sarpdere köprüsünün restorasyon işlemlerine başlandığını ve bu köprünün kısa bir süre sonra tamamlanacağını ifade eden Ağbal, Daha sonra hemen diğer tarihi Akoluk köprüsüne geçilerek onun da restorasyonu yapılıp hizmete açılacak diye konuştu.
     Tarihi köprülerin restorasyonu için titizlikle çalışıldığına dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti:
     İlimizde Osmanlı döneminden kalma tarihi Akoluk ve Sarpdere köprülerinin restorasyonu başlamış olup kısa sürede turizme kazandırılacaklardır. Orduda az sayıda bulunan tarihi ve kültürel varlıkların restore edilmek suretiyle kültür turizmine kazandırılması amacıyla başlatmış olduğumuz çalışmalar kapsamında Ulubey ilçemizde bulunan ve Osmanlı döneminden kalma tarihi Akoluk ve Sarpdere köprülerinin restorasyonu için daha önce valiliğimiz tarafından Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünden bir çalışma başlatılmasını istemiştik. Hazırlanan rölöve ve restitüsyon projeleri, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca da uygun görülmüştü. Daha sonra Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğünce, Akoluk ve Sarpdere köprülerinin restorasyon ihalesi yapılmış olup, yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştı. Köprülerin restorasyon çalışmaları bu işlemlerin ardından hemen başladı. İlk olarak restorasyon çalışmaları Sarpdere köprüsünde yürütülüyor. Buranın tamamlanmasının ardından diğer tarihi Akoluk köprüsüne geçilecek. Bu köprüleri Ordu turizmine kazandırdığımız ve tarihe sahip çıkabildiğimiz için çok mutluyuz.
     Köprü restorasyonlarında 3 ayrı değişik taş kullanıldığını belirten Ağbal, Bunun için çeşitli illerden getirilen taşlarla çalışmalar sürüyor dedi.
     Ağbal, köprülerin 1800lü yıllarda kullanıldığının bilindiğini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Orduda tarihi köprülere restorasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER