'Organ naklinde yeni ruhsat alamıyoruz, başarılı olanların önü açılsın'

'Organ naklinde yeni ruhsat alamıyoruz, başarılı olanların önü açılsın'

Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç, Türkiye'de geçen yıl bin 300 karaciğer nakli gerçekleştirildiğini bunun 243'ünü Memorial hastanesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Genç, "Karaciğer naklini hemen yapmazsanız o insanlar ya hemen ya da belirli bir süre sonra kaybediyorsunuz. Bu iş çok ciddi emek istiyor. Büyük bir ekiple bu işi yapıyoruz. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı bu iş özel hastanelerde yapılmasın diye önünü kesti. Ben bu işi Diyarbakır'da, Antalya'da ve Ankara'da yapmak istiyorum. Organ nakli ile ilgili 26 merkezde nakil yapılabiliyor. Bunların 6'sı yıllık 20'nin üzerinde nakil yaparken kalan 20'si yirminin altında nakil yapıyor bazılarının yaptığı nakil sayısı 1-2'dir. Bu bir yaradır. Devlet kendi üniversite ve devlet hastanelerinde nakil gelişsin istiyor. Ama bizim özel sektörün bu konuda önünün açılması gerekiyor. Böbrek ve karaciğer naklinde yeni ruhsat alamıyoruz. Başarılı olanların önü açılmalı. Örneğin 26 merkezden başarılı olan 6'sının önü açılsın, diğerleri ile ilgili farklı karar verebilirsiniz." diye konuştu.

Memorial Ankara Hastanesi'nin açılışının 1. Yılı nedeniyle hastanede gerçekleştirilen çalışmaların ele alındığı bir basın toplantısı düzenlendi. Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç ve Memorial Ankara Hastanesi Direktörü Dr. Levent Atay katıldı.

Memorial sağlık grubu olarak ülke genelinde 10 hastane, 3 tıp merkezi ile hizmet verdiklerini belirten Memorial Sağlık Grubu CEO'su Uğur Genç, "Geçen yıl 2 milyona yakın insana ayaktan sağlık hizmeti verdik. Yaklaşık 155 bin yatan hastamız oldu. Ankara'da birinci yılımızı doldurduk. İlk yıl sağlık kuruluşlarında zordur. Biz Memorial Ankara hastanesinin birinci yılından çok memnunuz beklediğimizden daha iyi bir ilgi ile karşılaştık." dedi.

Etik hizmet anlayışı ve kaliteli hekim kadrosuna sahip olduklarını ifade eden Genç, "Memorial bir dünya markası. Dünyanın farklı ülkelerinden tercih ediliyoruz. Geçen yıl 92 farklı ülkeden 28 bin yabancıya hizmet verdik."

AÇILIŞTAN BU YANA ANKARA HASTANESİNE 65 MİLYON TL YATIRIM

Ankara hastanesini 3 Şubat 2014 tarihinde açıldığını, 43 bin metrekarelik alanı ile başkentin en büyük özel hastanesi olduğunu belirten Memorial Ankara Hastanesi Direktörü Dr. Levent Atay, "25 katlı binamızda 230 yatak kapasitemiz var. 11 çok modern ameliyathanemiz bulunuyor. Otopark sorununu 250 kapalı otopark sorunuyla aştık. 40 branşta hizmet veriyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içinde 3 branş daha açarak 43 branşta hizmet vereceğiz. 17'si profesör, 17'si doçent ve 30'u uzman, pratisyen olmak üzere 64 hekimimiz görev yapıyor. Bu yıl sonuna kadar bu sayının 75'e çıkarılması hedefleniyor." şeklinde konuştu.

Memorial Ankara hastanesi olarak 2014 yılında 53 bin hastaya ayaktan hizmet verdiklerini vurgulayan Atay, "9 bin 2 hastamız hastanemizde konakladı. 2 bin 50 ameliyat gerçekleştirdik. Bin tane anjiyo işlemi yaptık. Tüm hastalarımızın uluslararası hasta hizmetlerinde yüzde 11,5'luk bir oranda yurtdışı hasta aldık. Sağlık turizmine bu konuda daha da geliştireceğiz. 2014 yılında tüp bebek merkezi, kemik iliği nakli inşası, lazer lipoliz, karbondioksit lazer ve kardiyoloji EFC sistemi olmak üzere 17 milyon TL'lik yatırım yaptık. 2015 yılında da kemik iliği nakli merkezimize medikal yatırım, nükleer tıp bölümüne yatırım, radyasyon onkolojisine çok modern bir cihaz getiriyoruz. Bu kapsamda 2015 yılında yapacağımız 20 milyon yatırımla birlikte açılıştan bu yana yapılan yatırım tutarımız 65 milyon TL'yi bulacak." açıklamasında bulundu.

Sunumların ardından Genç ve Atay basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Yabancı hastalarınız genellikle hangi ülkelerden geliyor?" sorusuna Genç, "Ankara sağlık turizminde bir marka olmaya çalışıyor. İstanbul bir marka sağlık turizminde de bir marka. İnsanlar ülkeyi tanımadıkları için ülkenin en büyük şehrini tercih ediyor. Ağırlıklı olarak hastalarımız Irak'tan geliyor. Ardından Azerbaycan, Libya ve Rusya'dan geliyor hastalar. İlk 4 sırada bu ülkeler var. 75 kişilik bir ekibimiz var bu işle uğraşan. 20 tercümanımızla 15 dil konuşuyoruz." cevabını verdi.

'İLK YIL KİRAMIZI ÇIKARAMADIK'

Başka bir gazetecinin, "Sağlık bakanlığında bürokratik anlamda karşılaştığınız sorunlar var mı?" sorusuna Genç, "Sağlık Bakanlığı bize her türlü konuda destek veriyor. Ama kendi politikaları gereği buluşamadığımız noktalar var. mesela bir organ nakli konusu var bu içimde bir uktedir. Bu konuda destek bekliyorum. Gizli kalan ama insanların ihtiyacı olan bir konu. Türkiye'de karaciğer naklini anlatayım siz bunu böbrek ve ince bağırsak nakline taşıyabilirsiniz. Karaciğer naklinde ilk özel ruhsatı alan kurum Memorial. 2004'te ruhsat almışız. 2004-2006 arasında kendi çabamızla yılda 10-15 civarı nakil gerçekleştirdik. 2006 yılında Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'nun transfer ettik. Dünyada sayılı bir kişi. 2006'dan sonra nakilin önemini ortaya koymaya çalıştık. Geçen yıl Türkiye'de bin 300 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Karaciğer naklini hemen yapmazsanız o insanlar ya hemen ya da belirli bir süre sonra kaybediyorsunuz. Bu bin 300 naklin 243'ünü Memorial Sağlık grubu olarak biz yaptık. Münci bey Şişli hastanesinde yapıyor. Çok yıllar zarar ettik. Bu iş çok ciddi emek istiyor. Büyük bir ekip yapıyor. Maalesef Türkiye'de kadavradan bağış oranı çok az. ABD'de belki 5 bin tane yapılıyor ama çoğu kadavradan alınıyor. Dünyada en büyük canlıdan sayıyı bizler yapıyoruz. Bir akrabadan karaciğerin bir kısmını alıyor cerrahlarımız karaciğer nakli gereken kişiye naklediliyor. Büyük bir ekiple bu işi yapıyoruz. Vericinin hayatını da tehlikeye atıyoruz. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı bu işi özel hastanelerde yapılmasın diye önünü kesti. Biz 2 hastanemizle beraber bin 300 sayının 234'ünü yaptık. Dünya genelinde bir hastanede maksimum 150 tane yapılıyor. Bir sürü genç insan aldık. Ben bu işi Diyarbakır'da, Antalya'da ve Ankara'da yapmak istiyorum. Organ nakli ile ilgili 26 merkezde nakil yapılabiliyor. Bunların 6'sı yıllık 20'nin üzerinde nakil yaparken kalan 20'si yirminin altında nakil yapıyor bazılarının yaptığı nakil sayısı 1-2'dir. Bu bir yaradır. Devlet kendi üniversite ve devlet hastanelerinde nakil gelişsin istiyor. Ama bizin özel sektörün bu konuda önünün açılması gerekiyor. böbrek ve karaciğer naklinde yeni ruhsat alamıyoruz. Başarılı olanların önü açılmalı. Örneğin 26 merkezden başarılı olan 6'sının önü açılsın, diğerleri ile ilgili farklı karar verebilirsiniz." cevabını verdi.

"Balgat'ta hizmet verdiğinizin binanızın kirasını çıkardınız mı?" sorusuna Genç, "İlk yıl kiramızı çıkartamadık. Ama bu işe 5'er yıllık planlamalarla çalışmalar yapılır. Ona göre adımlar atarsınız. 3. Yılımızda kiramızı çıkarmayı hedefliyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Organ naklinde yeni ruhsat alamıyoruz, başarılı olanların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER