2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen yazar Orhan Pamuk, 'Kafamda Bir Tuhaflık' adlı yeni kitabının bir ülkenin zenginleşmesindeki koşul olarak ortaya çıkan ahlaki sorunları anlattığını söyledi. PAmuk, Bursa ziyaretinde Orhangazi ve Osmangazi Türbesi ile Yeşil Türbe'yi de ziyaret etti.
Türkiye'nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, Bursa Kitap Merkezi'nde 'Kafamda Bir Tuhaflık' adlı yeni kitabını imzaladı. 9-10 yaşlarında Bursa'Da çekilmiş resimlerinin olduğunu anlatan Pamuk, "İmza gününe gelmeden önce Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yeşil türbelerini ziyaret ettik. Bursa, bütün Osmanlı, Türk; ülkede yaşayan herkesin kalbinde yatan bir yanı var." dedi.
Yeni kitabının ilk 2 imza gününü İstanbul'da yaptıktan sonra üçüncüsünü Bursa'da gerçekleştirdiğini belirten Orhan Pamuk, şunları kaydetti: "Bu romanımda, bir yoğurtçu, sokak satıcısı, bir dönem pilav satan, park yerlerinde değnekçilik yapan, zor şartlarda yaşayan bir İstanbullunun 40 yıllık hayat hikayesini anlatıyorum. Onun ve arkadaşlarının hayat hikayesini anlatıyoruz. Zor şartlarda yoksul kahramanım, ön yargı vardır ama yoksulların manevi hayatı, kimlikleri, hayatının ince yanları romanlarda istemez. Romanımın gücü Mevlut'umun insanlığını okurlara anlatmaya yönelik. En uzun araştırmalar yaptım. Mevlut'un tuhaf karakterini anlatmak istedim. İstanbul romanı ve Mevlut'un tuhaf kafasının gözünden müthiş bir hikaye ve İstanbul var. Mevlut'un evlenmesi, iş tutması, başarılı olması başarısız olması, başarılı olmak, zengin olmak, amcaoğulları hem zengin oluyor. Bizim Mevlut olamıyor. Dürüst olduğu için mi olamıyor, kafası tuhaf olduğu için mi olamıyor. Bu ahlaki sorunları, bir ülkenin zenginleşmesinde koşul olarak ortaya çıkan ahlaki sorunları tartışmaya açıyor. Romanlarımda kendi görüşümü arkaya alırım, koşullar içinde insanı anlamaya çalışıyorum. Koşullar değildir insanı sadece, kafasının tuhafları, manevi ihtiyaçları, eş bulma çabası, hepsi Mevlut'un hayat hikayesinin parçaları." CİHAN