Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Kocaelide -Bakan Eroğlu: Bundan 15 yıl önce Karamürsele plaj açılacak, hatta mavi bayrak alınacak denilseydi. Dalga mı geçiyorsunuz derdiniz ama hayaller gerçek oldu -Bizim yaptıklarımız


KOCAELİ (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bundan 15 yıl önce Karamürsele plaj açılacak, hatta mavi bayrak alınacak denilseydi. Dalga mı geçiyorsunuz derdiniz ama hayaller gerçek oldu dedi.
     Kocaeli Karamürsel Altınkemer Halk Plajına Mavi Bayrak verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Eroğlu, burada yaptığı konuşmaya, vatandaşların Miraç Kandilini kutlayarak başladı.
     Kocaeli ve İstanbulu çok iyi bilen biri olduğunu anlatan Eroğlu, geçmişte de buralarla ilgili pek çok çalışma yaptıklarını, 1990lı yıllarda SEKA Genel Müdürlüğünün çevreden sorumlu baş müşaviri olduğunu kaydetti.
     Eroğlu, o zamanlar, İTÜde Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı olduğunu da hatırlatarak, İstanbul ve Kocaelinin çevre kirliliği konusundaki halleri beni adeta yaralıyor, yüreğimi dağlıyordu, çünkü İzmit Körfezinin, Haliçin kirliliği, neredeyse dünyaya nam salmıştı. Bu bizi çok yaralıyordu. O zaman SEKA yetkililerine atık su arıtma tesisini yapması konusunda talimat verdim diye konuştu.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce, İstanbulda çokça üzücü hadiselerin yaşandığını dile getiren Eroğlu, Hekimbaşında, literatüre vahşi çöplük diye geçen bir çöplüğün bulunduğunu ve orada yaşanan patlamada da vatandaşların hayatını kaybettiğini anlattı.
     Haliçin o dönemde bataklığa döndüğü ve hiçbir canlının yaşamadığını belirten Eroğlu, Çürük yumurta kokusuna benzer bir koku ve metan kokusundan, maalesef kilometrelerce öteden insanlar burunlarını tıkayarak geçmek zorunda kalıyordu. Gazeteler o dönem promosyon olarak gaz maskesi dağıtıyorlardı. Türkiyenin durumu maalesef böyleydi. Sayın Başbakanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanınca, bana da Veysel hoca üniversitede sırça köşkte oturma, gel İstanbulun su meselesini çöz dedi. O zaman İSKİye gelmek büyük bir cesaret meselesiydi. Tamamen bataklık haline gelmiş 2,5 milyar dolar borç, su yok, hiçbir hizmet yoktu dedi.
     Eroğlu, Başbakan Erdoğanın o dönemde kendilerine, hep birlikte bu ülke için gece gündüz çalışarak, bu kirlilik lekesini, çevre lekesini, susuzluk lekesini, hava kirliliği, Haliçin kirliliği meselesini kökünden çözmeleri yönünde talimat verdiğini ifade ederek, azim ve kararlılıkla bu yola çıktıklarını kaydetti.
     İyi niyet olması halinde azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını anlatan Eroğlu, İstanbulda su meselesi hallolmadan önce biz, 1 Ocak 1995 saat 08.59dan sonra, İstanbulda bundan sonra su kesintisi olmayacak dedik. Hatta gazeteciler bana sordular, Su kesintisi olursa ne olacak- dediler, Ben de bıyıklarımı keseceğim dedim. Allaha şükür bıyıklarım yerinde şeklinde konuştu.
     Bakan Eroğlu, İzmit Körfezinin durumunu çok iyi bildiğini ve buralarda önceden balıkların yaşayamadığını dile getirerek, daha önce kirlilikten geçilmeyen bu bölgede, atık su arıtma tesislerinin de olmadığını, var olanların bile çalışmadığını söyledi.
    
     -Hayaller gerçek oldu-
    
     Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlunun kentte destan yazdığını vurgulayan Eroğlu, Kendisini alkışlıyorum ve kendisine diyorum en çevreci başkanlardan biri sizsiniz, yeşile en büyük önemi veren başkanlardan biri sizsiniz, hatta kendisine çevreye verdiği önemden dolayı, en çok ağaçlandırma yaptığından dolayı, Allah nasip ederse bir yeşil berat vereceğim. Onun da müjdesini vereyim dedi.
     Bakan Eroğlu, körfeze gelen tüm atık suların arıtıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bundan 15 yıl önce Karamürsele plaj açılacak hatta mavi bayrak alınacak denilseydi. Dalga mı geçiyorsunuz derdiniz ama hayaller gerçek oldu. Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz, farkımız bu. Geçen dönem Çevre ve Orman Bakanıydım, bizden önce atık suların yüzde 70i doğrudan denizlere akıyordu. Sadece yüzde 30u toplam olarak arıtılıyordu. O da bizim İstanbulda Büyükşehirde yaptıklarımızdı. Hava kirliliğinden geçilmiyordu, yıldırım hızıyla Türkiyede 117 noktada hava kirliliği ölçüm noktası kurduk. Şu anda Türkiyenin her noktasında kış aylarında bile hava temiz. Denizlerimizde, doğru düzgün mavi bayrak yoktu. Gemilerden atıkları toplayacak, limanlarda atık alan tesis yoktu. Biz Hopadan İskenderuna kadar her limana atık alan tesisler kurduk. Yüzde 20-30la aldığımız atık su arıtma oranını, yüzde 73e yükseltmiştik. Şimdi yüzde 80lere geldi. İnşallah yakında yüzde 90lara yükselteceğiz.
     Türkiyede artık çevreye çok önem verildiğini ve çevre için ne gerekiyorsa yapıldığını belirten Eroğlu, şu anda 355 plajda, mavi bayrağın dalgalandığını söyledi.
     Eroğlu, Türkiyenin dünyada mavi bayrak sıralamasında dördüncü olduğunu anlatarak, Burada mavi bayrak alınmasının kolay olmadığını, denizlerin artık daha temiz olduğunu vurguladı.
     Kocaeliye büyük önem verdiklerini dile getiren Eroğlu, Kocaeli, ülkemizin sanayide lokomotifi, bu bakımdan hükümetimiz, Kocaeliye geçen yıl sonuna kadar toplam 6 milyar TL yatırım yaptı. Hastanelerden tutun, yollara, TOKİnin yatırımlarına kadar hükümetimiz Kocaelide destan yazıyor. Dereleri ıslah ediyoruz, Dil Deresi de ıslah edilecek. En güzel şekilde projeleri tamamlanıyor dedi.
     Konuşmaların ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı dalgıçlar, sahilden mavi bayrağı getirerek, Bakan Eroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğluna verdi. Eroğlu, Karaosmanoğlu ve TURÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, mavi bayrağı plajın girişindeki direğe bağlayarak göndere çektiler.
     Bakan Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Kocaeli Şube Müdürlüğü İzmit Körfezi Sulak Alanına gelerek, burada avcıların elinden kurtarılan 10 ördeği doğaya saldı. Eroğlu bu sırada, Artık burada avlanmak yasak, burada avlayanı biz avlarız ona göre ifadesini kulandı.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın - Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER