Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Niğdede: -5 yıllık seferberlik sürecinde 23 milyon dekarlık alanı, yani Belçikanın yüz ölçümüne yakın bir alanı Türkiyede ağaçlandırmış olacağız


NİĞDE (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiyeyi ağaçlandırmak için büyük bir seferberlik başlattıklarını belirterek, 5 yıllık seferberlik sürecinde 23 milyon dekarlık alanı, yani Belçikanın yüz ölçümüne yakın bir alanı Türkiyede ağaçlandırmış olacağız dedi.
     Niğdede bakanlığı tarafından yürütülen Akkaya Baraj Gölü temizleme çalışmalarını inceledi. Niğde-Bor yolu üzerinde bulunan baraj gölünde çalışmalar hakkında bilgi alan Eroğlu, göl etrafına fidan dikti.
     Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiyeyi ağaçlandırmak için muazzam bir çaba sarf ettiklerini belirterek, Ağaçlandırma konusunda dünyada ilk 3e giriyoruz. Meraları ıslah ediyor, ağaçlandırıyoruz. 12.12.2012 tarihinde Başbakanımız 112 dev tesisin açılışını yapacak. Orman teşkilatının 5 yıllık seferberlik süresince tamamladığı 23 milyon dekarlık alandaki çalışmanın da açılışını yapacak. 5 yıllık seferberlik sürecinde 23 milyon dekarlık alanı yani Belçikanın yüz ölçümüne yakın bir alanı Türkiyede ağaçlandırmış olacağız. Ormanları ihya etmiş olacağız. Bunları yapmak için şevk, heyecan gerekiyor. O da bizim hükümetimizde var diye konuştu.
    
     -Akkaya Baraj Gölü haliç yöntemiyle temizleniyor-
    
     Akkaya Barajının zaman içinde atık sular, evsel ve sanayi atıkları, çöplerle kirlendiğini ve burada koku problemi oluştuğunu ifade eden Bakan Eroğlu, koku nedeniyle Niğde ve Bordaki vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını anımsattı.
     Sulama suyu kalitesinin de bozulduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:
     Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Akkaya Baraj Gölünü bizim temizlememizi istedi. Biz de ele aldık. Özellikle bu baraja suyun gelişini engellememiz gerekiyordu. Çok kısa sürede derivasyon kanalı açtık, yağmur ve diğer suları dışarı attık. Bir bölümde iş makineleriyle bir bölümde ise aynen İstanbul Haliçte yaptığımıza benzer bir tekniği kullanarak çamurla birlikte suyu alıp pompayla naklettik. Çamuru kurutarak süzülen suyu tekrar derivasyon kanalına aktardık ve böylece çamurun orada kurumasını sağladık.
     Baraj gölünde biriken çamurun tamamının temizleneceğini dile getiren Eroğlu, kendisinin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütün elemanlarının buraya atık su girişini kontrol edeceklerini söyledi.
     1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ister belediye ister kamu kurumu olsun atık sularını standartlara uygun arıtmadan veren her kuruma kesinlikle ceza kesileceğini vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
     Çünkü biz buraya büyük yatırım yapıyoruz. Bundan sonra kati suretle Akkayanın kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bir diğer husus da buraya çöpler de gelmeyecek. Katı Atık Bertaraf Tesisi belediye tarafından tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ruhsatı alınarak açılışı yapılacak. İnşallah Niğde, 5 yıldızlı şehir olacak. Tüm bunları yaptıktan sonra geriye ağaçlandırma kalıyor. Niğdenin yeşilliklere ihtiyacı var. Türkiyedeki en az orman alanı Niğdede. Yüzde 8-9 civarında ormanlık alan var. Bunların bir kısmı da bozuk. Kısa zaman içinde orman oranını yüzde 50 artırarak Niğdedeki ormanlık alanı yüzde 15lere çıkartacağız. Niğdeye bu yıl ağaç dikim döneminde 51 bin ıhlamur ağacı dikeceğiz.
     Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından kendi adına hazırlanan çam ve ıhlamur ağaçlarını dikerek, can suyu verdi. Eroğlu, törene katılanlara çam fidanı hediye etti.
     Bakan Eroğlu, buradaki törenin ardından bakanlığına bağlı birimlerin yetkilileriyle istişare toplantısında bir araya geldi.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / Mustafa Yıldız / İsmail İçer
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER