Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15ten 59a çıkardık Bugün yapılan bu tesislerle 50 milyon kişinin katı atığı toplanıyor. Çöplerimiz mod


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15ten 59a çıkardıklarını, bugün yapılan bu tesislerle 50 milyon kişinin katı atığının toplandığını ve çöplerin modern tesislerde bertaraf edildiğini bildirdi.
     Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Afyonkarahisarda katı atık probleminin tamamen ortadan kalktığını belirtti.
     Havasıyla, suyuyla, çevresiyle güzel bir Afyonkarahisar için gayret ettiklerini vurgulayan Eroğlu, 2005 yılında Afyonkarahisar ili Çevre Hizmetler Birliğini kurduklarını ve katı atıkların bertarafı için 2009 yılında Afyonkarahisar ili Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisini tamamlayarak işletmeye aldıklarını ifade etti.
     Çöplerin modern tesislerde bertaraf edildiğine dikkati çeken Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
     Yaşanabilir çevre ve marka şehir olmanın en temel şartı çevre, ağaçlandırma faaliyetleri ve altyapı yatırımlarını tamamlamaktan geçer. Afyonkarahisarda 2003 yılından önce çöpler gelişi güzel ortalığa atılıyordu. Bilindiği gibi geçmişte ne yazık ki, çöp patlamalarından vatandaşlarımız hayatını kaybetmişti. İstanbul Hekimbaşında metan gazı sıkışması neticesinde patlayan çöplükte 39 vatandaşımızı kaybetmiştik. Bu üzücü olayların tekrar yaşanmaması için ülke genelinde katı atık bertaraf tesislerini inşa ettik. 2003-2011 yılları arasında Türkiye genelinde katı atık düzenli depolama tesisi sayısını 15ten 59a çıkardık. Bugün yapılan bu tesislerle 50 milyon kişinin katı atığı toplanıyor. Çöplerimiz modern tesislerde bertaraf ediliyor. Afyonkarahisarda yatırıma devam ediyoruz Afyonkarahisarda da Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi 2009 yılında hizmete açıldı. İşletmeye açtığımız Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisiyle birliğe üye 70 belediyenin ve İl Özel İdaresine bağlı Sandıklı, İhsaniye ve Emirdağ ilçelerindeki köylerin vahşi çöp depolama alanları kapatılarak günlük 400 ton evsel katı atığın bertarafı sağlanıyor. Yani Afyonkarahisarın nüfus olarak yarısından fazlasının çöpleri bu tesise gönderiliyor.
    
     -Bin 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanacak-
    
     Afyonkarahisar ilçe ve beldelerinde kullanılmak üzere 7 ve 14 ton kapasiteli sıkıştırmalı çöp toplama araçlarından da 30 adet kazandırıldığını belirten Eroğlunun açıklaması şöyle:
     Katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinde, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesiside faaliyet göstermektedir. Bu tesise ilave olarak 1,5 milyon lira harcanarak 2. bir tıbbi atık sterilizasyon tesisi kurulmuştur. Bölgesel bir tesis konumunda olan Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisiyle Afyonkarahisar, Manisa, Antalya, Burdur, Uşak illeri ile Akşehir ilçesinin tamamının tıbbi atıklarının sterilizasyonu yapıldı. İşletmeye alınan Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisiyle Birlik yıllık olarak 50 ile 60 bin lira gelir elde ediliyor. Bütün Türkiyeye örnek olacak tesis bütün Türkiyeye örnek teşkil edecek metan gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisini de Afyonkarahisara kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
     Eskiden etrafa gelişi güzel atılan çöplerin toplanmakla kalınmayacağını artık bu çöplerden elektrik enerjisi üretileceğini vurgulayan Eroğlu, yaklaşık 5 milyon liraya kurulan Metan Gazından Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinin elektrik üretimine başladığını aktardı.
     Büyükşehir belediyeleri dışında il olarak ilk defa Afyonkarahisara kurulan tesis sayesinde saatte 1,2 megavat elektrik üretilmeye başlandığını bildiren Eroğlu, bin 500 konutun elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanacağını, en kısa sürede 2. gaz motorunun da alınmasıyla kapasitenin iki katına çıkacağını ve saatte 2,4 megavat elektrik üretileceğini açıkladı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER