Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -(Gülnardaki orman yangını) Bölge kızılçam ormanıyla kaplı olduğundan köyler, ormanla iç içe olması nedeniyle tedbir amaçlı boşaltıldı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersinin Gülnar ilçesindeki orman yangınına ekiplerin müdahalesini sürdürdüğünü belirterek, Bölge kızılçam ormanıyla kaplı olduğundan köyler, ormanla iç içe olması nedeniyle tedbir amaçlı boşaltıldı dedi.
     Bakan Eroğlu, Başmakçı ilçesinde Yaka Göleti ve Sulaması, Yaka Kasabası Taşkın Koruma, Çığrı Köyü Kocabey Deresi Taşkın Koruma tesislerinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyede ciddi bir dönüşüm sürecinin yaşandığını belirtti.
     Afyonkarahisarın da bu değişimden önemli ölçüde yararlandığını ve cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımlar kadar yatırımın kendi dönemlerinde yapıldığını ifade eden Eroğlu, Türkiyede susuz il bırakmadıklarını aktardı.
     Asırlar boyu bir çok ülkenin Anadolu topraklarına göz diktiğini, terör örgütünün de bu dış güçlerin yönlendirmesiyle hareket ettiğini ifade eden Eroğlu, Türkiyenin güçlü bir ülke olduğunu ve daha da güçlenerek dünyadaki ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini, bunu birlikte başaracaklarını vurguladı.
     Yaka beldesindeki gölet ve sulama tesislerinin 14 milyon 470 bin liraya ma olacağını anlatan Eroğlu, Basınçlı boru sulama şebekesi sayesinde 4 bin 790 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak ve toplam 11 bin 44 metre şebeke uzunluğu olacak. Tesisin hizmete girmesiyle çiftçimizin gelirini yıllık 3 milyon 720 bin lira artırması hedefleniyor. Yaka beldesi ve Çığrı köyleri taşkın toruma tesisleri ise 1 milyon 730 bin liraya mal olacak diye konuştu.
     Bakan Eroğlu, daha sonra protokol üyeleriyle birlikte butona basarak, Yaka Göleti ve Sulaması ile Yaka ve Çığrı Köyleri Taşkın Koruma Tesislerinin temelini attı.
    
     -Mersindeki orman yangını-
    
     Tören sonrası gazetecilerin Mersindeki orman yangını ve köylerin boşaltılmasıyla ilgili soru üzerine, Bakan Eroğlu, konuyu yakından takip ettiğini, bölgeye Konyadan, Ispartadan söndürme ekiplerinin sevk edildiğini çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
     Bölge kızılçam ormanıyla kaplı olduğundan köyler, ormanla iç içe olması nedeniyle tedbir amaçlı boşaltıldı diyen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
     Bölgede geçmişte de böyle büyük yangın geçirdik. Arkadaşlarımız şu anda çalışıyor. Şanssızlığımız şu oldu, çok acı bir şey maalesef. Suriye tarafından Yayladağına yakın olan kendi tarafındaki ormanlar kasten yakıldı, rüzgarla bizim tarafa sıçradı. Yangınla mücadele için Mersin, Adana ve Kahramanmaraş ekiplerini oraya göndermiştik. Bu yangını kontrol altına aldık, Mersindeki yangını da söndüreceğimize inanıyorum. Şu anda Amerika, İspanya yangınlarla baş edemiyor, dünyanın her tarafında korkunç bir yangın var.
     Bakan Eroğlu, sıcaklığın fazla, nem oranının düşük olduğunu hatırlatarak, vatandaşlardan orman alanlarından geçerken ya da ormanda piknik yaparken çok dikkatli olmalarını, kesinlikle anız yakmamalarını istedi.
     Dün 9u kırsal alanda olmak üzere yaklaşık 39 yangına ekiplerin müdahale ettiklerini bildiren Bakan Eroğlu, Teşkilatımızdaki izinleri kaldırdık. Orman Genel Müdürlüğünde teyakkuz talimatı verdik. İnşallah kısa zamanda söndüreceğiz dedi.
     Bakan Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlunun abisinin kaza geçirdiğinin hatırlatılması üzerine, bayram sonrasında yollarda yoğunluk yaşandığını ve vatandaşların dikkat etmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     Yolda bizim önümüzde bir otomobil devrilmiş tesadüfen biz yetiştik. Ayağı kırılan bir vatandaş vardı. Onu çıkararak ambulansa aldık, hastaneye sevk ettik, Allaha şükür ölüm yok. Sayın valimizin yakınlarına da acil şifalar diliyorum.
     Törenin ardından Yaka beldesi ve Çığrı köyünden 24 aileye, keneyle biyolojik mücadele amacıyla beç tavuğu dağıtıldı.
    
     Muhabir: Esma Eser - Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER