Orman ve Su İşleri Bakanlığından Çanakkaleye

Orman ve Su İşleri Bakanlığından Çanakkaleye 610 milyon liralık yatırım -Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü olan 2015 yılında pek çok proje hayata geçirilecek


ÇANAKKALE (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığından Çanakkaleye 610 milyon liralık yatırım yapılacağı bildirildi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Çanakkalede 3 sulama tesisi, 1 iletim tüneli, 13 gölet ve sulama, 4 dere ıslahı çalışmasını hayata geçirecek. Umurbey Ovası sulamasının tamamlanmasıyla sulanan arazi miktarı 36 bin 610 dekara ulaşacak. Biga Taşoluk sulaması iletim tüneli ikmaliyle Taşoluk Barajından alınan suyun, Taşoluk Ovasına iletimi sağlanacak. Lapseki Beybaşlı Göleti ve sulaması ikmaliyle 860, Biga Taşoluk sulamasıyla 96 bin 60, Bayramiç Zeytinli Göleti ve sulamasıyla 5 bin 40, Biga Kaldırımbaşı Göleti ve sulamasıyla 550, Yenice Torhasan Göleti ve sulamasıyla 1140 dekar arazinin sulanması sağlanacak.
     Çan ilçesinde Kocabaşçayı, Şarlak, Sarıoluk, Domuz ve Dede derelerinin ıslahıyla ilçe merkezi, Biga Gümüşçay beldesi Hoşap Çayı ıslahı sayesinde beldenin taşkınlardan korunması sağlanacak. Biga merkez Kocabaş Çayı ve kolları ıslahıyla ilçe merkezi ve 3 köy taşkınlardan korunacak.
     Atikhisar Barajı, Gökçeada Zeytinli Barajı ile Ayvacık Babadere yukarı havza ıslahı erozyon ve rusubat kontrolüyle 39 bin 310 dekarlık alanda taşkın ve rusubat kontrolü sağlanacak.
     İntepe Göleti sulamasıyla 1140, Paşaköy ve Tuzla ovaları sulamasıyla 25 bin 530, Biga Ayıtdere Göleti Kemer Ovası sulamasıyla 11 bin 570, Biga Kaynarca Göleti batak ovası sulamasıyla 20 bin 450, Çan Altıkulaç Göleti ve sulamasıyla 5 bin 320 dekar, Biga Gürgendere Göleti ve sulamasıyla 3 bin 70 dekar arazi suya kavuşacak. Bayramiç Yassıbağ göleti ve sulamasıyla 4 bin 250, Lapseki Balcılar Göleti ve sulamasıyla 1950, Ayvacık Çamköy Göleti ile 1030 dekar arazi sulanacak.
    
     -615 bin 500 fidan dikilecek-
    
     Orman Genel Müdürlüğünün gerçekleştireceği çalışmalar kapsamında, 2013 yılında 41 bin 230 dekar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapılıp, 615 bin 500 fidan dikilecek. Ayrıca 3 milyon 216 bin fidan üretimi yapılacak. 300 dekar alanda 1 bal ormanı tesis edilecek. Ceviz Eylem Planı çerçevesinde 50 dekar alanda ceviz fidanı dikilecek. Bunların yanı sıra orman köylülerine 1 milyon 920 bin lira kredi verilecek.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün gerçekleştireceği çalışmalar kapsamında, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları 100. yıl anma programı çerçevesinde, 2013-2014 yıllarında gerçekleştirilecek 23 projenin toplam maliyeti 99 milyon lira olacak. Proje, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü olan 2015 yılında tamamlanacak.
    
     -Çanakkale 100. yıla hazırlanıyor-
    
     Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü projeleri kapsamında, Alçıtepe-Seddülbahir köy çıkışı ve şehitlik taşıt yolu iyileştirilmesi, Ağadere Şehitliği hastane ve müze etüt ve proje ve inşası, şehitliklerin inşası ve düzenlemesi, Çanakkale Savaşlarına katılan birliklerin yürüyüş güzergahı yollarının yapımı, siperlerin iyileştirilmesi, Çanakkale Muharebelerinin kronolojik anlatımı ve gösteri merkezinin oluşturulması, manzara seyir alanı yapımı (Kocatepe, Alçıtepe), Seddülbahir Kalesi restorasyonu ve tanıtım merkezi, Çamburnu ve Bigalı kalelerinin restorasyonu, gömülü savaş toplarının ortaya çıkarılması, itilaf güçleri tarafından yıkılan anıtların ihyası, Alçıtepe köyü Osmanlı coğrafyası 100. Yıl Tanıtım Merkezi, Kocadere çadırlı kamp alanı, Çanakkale Destanı Ormanı çalışmaları gerçekleştirilecek.
     Troya Tarihi Milli Parkı içindeki Yeniköy günü birlik kullanım alanının gelişim planı 2013 yılında hazırlanacak. Ayazma Pınarı Tabiat Parkının iyileştirilmesi maksadıyla, giriş kapısı, amfi tiyatro onarımı ve çevre düzenlemesi yapılacak. 2013 yılında 5 tabiat parkı teklifi yapılıp, yıl içinde tescil işlemleri gerçekleştirilecek. Bunlar, Korudağ, Kömür Limanı/Despot Plajı, Handere, Karacaören ve Abdiağa tabiat parkları olacak.
     Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hayata geçireceği çalışmalar kapsamında, Çanakkale Havaalanına Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi kurulacak. Ayvacık, Bayramiç, Çan, Lapseki 2013 yılında 4 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulacak.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanlığından Çanakkaleye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER