Orta Asya ile Anadolu ciritle bütünleşecek

Orta Asya ile Anadolu ciritle bütünleşecek -Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Orta Asyadaki Türki cumhuriyetleri ile Anadolu arasındaki kültür bağını güçlendirmek için ülkeler arası cirit müsabakaları yapacak -Federasyon


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Orta Asyadaki Türki cumhuriyetleri ile Anadolu arasındaki kültür bağını güçlendirmek için ülkeler arası cirit müsabakaları yapacak.
     Federasyon Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Asya ile Türkiye arasındaki kültür bağını güçlendirmek için gönüllü kültür elçisi olacaklarını söyledi.
     Orta Asya ile kültür bağlarını kuvvetlendirmenin, spor sayesinde olacağını belirten Ceylan, Türk çocuğu, Türk genci ecdadını tanıdıkça daha iyi işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır dedi.
     Ceylan, Türki cumhuriyetleri ile bağların güçlenmesinin ata sporları sayesinde olacağını, Orta Asyada oynanan oyunları Türkiyeye taşıyacaklarını dile getirdi.Türkiyede profesyonel olarak oynanan ciridin ise Orta Asyaya götürüleceğini ifade eden Ceylan, şöyle konuştu:
     Kültür bağlarımızın gelişmesi adına büyük bir çabamız olacak. Bağların güçlenmesi için kültürümüzü yani ata sporlarımızı kullanacağız. Geleneksel sporlar deyince Orta Asyayı bir kenara bırakmak olmaz. Tabii, Orta Asya bizim ana vatanımızdır. Ana vatanla, Anadolu arasındaki bağları da ciritle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Orta Asyada yaygın olarak oynanan Gökbörü ve Çevgan gibi sporlar var. Bu tip geleneksel atlı sporları Anadoluya, ülkemizde profesyonel olarak oynanan ciridi ise Türki cumhuriyetlerine taşıyarak orada ata sporunun kurallarıyla oynanmasını sağlayacağız.
    
     -Üst kurullar oluşturulacağız-
    
     Ceylan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Yönetim Kurulunda yeni görev aldıklarını anımsatarak, önceki dönemlerde yapılan başarılı çalışmalara yenilerinin ekleneceğini vurguladı. Türki cumhuriyetleri ile ortak üst kurullar oluşturacaklarını belirten Ceylan, şöyle konuştu.
     Türki cumhuriyetlerimizle hareket ederek üst kurullar oluşturulacak. Orta Asyadaki kardeşlerimizi Anadolunun çeşitli kentlerine getirerek, burada ata sporlarını yapmalarını ve buradaki sporcularımızın da Orta Asyaya gitmesi için çalışmalarımız olacak. Bu konuda bazı girişimlerimiz var. Ayrıca Orta Asya ile Anadolu arasında kültür bağını güçlendirmek için ülkeler arası spor müsabakaları yapılacak. Tabii bunları yaparken, üniversitelerimizi de ciridin içine katacağız. Yeni yönetimde rektörler, eğitimciler ve akademisyenler de görev aldı. Ayrıca sporcular ve idareciler eğitime tabi tutulacak.
     Ceylan, cirit sporunun yaygınlaşması için bazı üniversitelerin bünyesinde cirit kulüplerinin kurulması için yönetime çeşitli üniversitelerin rektörlerinin dahil edildiğini söyledi.
    
     -Üniversiteler cirit kulübü kuracak-
    
     Ardahan, Denizli, Bayburttaki üniversitelerde cirit kulüplerinin kurulacağını ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
     Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde cirit kulübü var ve bu kulüp daha aktif olacak. Ardahan Üniversitesinde bir kulüp kurulacak. Denizli ve Bayburt üniversiteleri de yine aynı şekilde kulüp kurarak ciridin içine dahil olacak. Yönetim kurulumuzda akademisyen, rektör ve eğitim camiasından arkadaşlarımız var. Ata sporunu üniversitelere dahil edeceğiz. Özellikle BESYO üzerinden üniversiteler geleneksel sporların oynandığı yerler haline gelecek.
     Ceylan, ata sporlarının gelişmesi için tesisleşmenin olmazsa olmazlardan birisi olduğunu, bu konuda da Denizlide kaynak aktarımı ve tesis kurulması adına çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Orta Asya ile Anadolu ciritle bütünleşecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER