Ortak çaba, 589 çocuğu sokakta çalışmaktan

Ortak çaba, 589 çocuğu sokakta çalışmaktan kurtardı -Diyarbakırda çocuk ve gençlik merkezlerinin, diğer kuruluşlarla yürüttüğü koordineli çalışmalarla, sokakta çalışan çocuk sayısı yüzde 35,7 oranında azaldı -2 yıl önce bin 649 ola


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Diyarbakırda son 2 yılda koordineli yürütülen çalışmalar sonucunda, 589 çocuk sokakta çalışmaktan kurtarıldı.
     Valiliğin koordinasyonunda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı çocuk ve gençlik merkezlerinin diğer kurumlarla işbirliği içinde yürüttüğü koruyucu, önleyici, ve rehabilite edici çalışmalar, yürütülen kamuoyu bilinçlendirme, bilgilendirme ve ailelere yönelik mesleki faaliyetler, ailelerin çocuklarını sokak ortamından uzak tutmasını sağladı. Kurumların bu ortak çabası, 2 yıl önce bin 649 olan sokakta çalışan çocuk sayısını yüzde 35,7 oranında azaltarak bin 60a kadar inmesini sağladı.
    
     -Yüzde 3ü kız çocuğu-
    
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, sokakta çalışan çocuk olgusunun önüne geçebilmek için kurumsal düzeydeki hizmet modellerine ışık tutacak geçerli veriler elde etmek amacıyla, Diyarbakırda sokakta çalışan/çalıştırılan çocuk profili konulu araştırma yapıldı.
     İki yıl önce sokakta çalışan veya yaşayan çocukları belirlemeye yönelik yapılan alan taramasında, toplam bin 649 çocuğun sokakta çalıştığı ancak sokakta yaşayan çocuk olmadığı tespit edilirken, yeni yapılan çalışmada, çalışan çocuk sayısı bin 60 olarak tespit edildi. Bir önceki çalışmaya göre yüzde 35,7 oranında azalma meydana gelirken, sokakta yaşayan çocuk bulunmadığı da belirlendi.
     Alan taramasında, çalışan çocukların yüzde 3ünün kız, yüzde 97sinin erkek, bunların yüzde 55inin 13-15 yaş, yüzde 34ünün ise 7-12 yaş grubunda olduğu tespit edildi.
    
     -Günlük kazanç 5 lira-
    
     Çocukların önemli bir kısmının eğitim çağında ve eğitimin en kolay aksatılabileceği gelişim döneminde oldukları, bu durumun çocukların erken yaşta sokağın riskleriyle tanıştığını gösterdiği kaydedilen araştırmada, çocukların yüzde 81inin ilköğretime devam ettiği, yüzde 97,2sinin anne ve babasıyla yaşadığı ortaya çıktı.
     Çocukların sokakta çalışarak elde ettikleri günlük kazancın 5-10 lira arasında olduğu ve çocukların yüzde 93,7sinin elde ettikleri geliri ailelerine verdiklerini ifade ettikleri aktarılan araştırmada, yüzde 52sinin pazarlarda el arabasıyla yük taşıdığı, yüzde 13nün çöp toplayıcılığı, yüzde 10,3nün de ayakkabı boyacılığı yaptığı kaydedildi.
     Araştırmada, çocukların yüzde 49unun saat 12.00 ile 00.00 arası çalıştıkları, ailelerinin kontrolünde olmaları gerektiği saatlerde her yönden risk altında oldukları ve yüzde 91,8inin de sigara içtiği vurgulandı.
     Çalışmaya konu olan çocukların yüzde 4,7sinin, Herhangi bir şiddet veya protesto olaylarına karıştınız mı- sorusuna evet yanıtı verdiği, yüzde 91,9unun ise herhangi bir olaya karışmadığını ifade ettiği belirtilen araştırmada, gelecek algısını ölçmeye yönelik sorulan soruya ise çocukların yüzde 19,9u öğretmen, 18,5i doktor, yüzde 14,4ünün ise polis olmak istediği anlatıldı.
    
     -Çalışmalar meyvesini verdi-
    
     Malatyaya tayin olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay Taş, AA muhabirine, yaptığı değerlendirmede, sokakta çalışan çocuk sayısının azalmakla birlikte Diyarbakırda çözülmesi gereken ve önem arz eden bir sorun olarak varlığını devam ettirdiğini söyledi.
     Çocuk ve gençlik merkezlerinin kentteki diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yürüttüğü koruyucu, önleyici ve rehabilite edici çalışmalar, kamuoyunu bilinçlendirme, bilgilendirme ile ailelere yönelik yapılan çalışmaların sokakta çalışan çocuk sayısının azalmasını sağladığını anlatan Taş, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünün son zamanlarda sokakta çalıştığı/çalıştırıldığı tespit edilen çocukların ailelerine uygulanacak cezai müeyyideler konusunda yaptığı yazılı uyarıların da etkisini gösterdiğini kaydetti.
    
     -Tek bir çocuğun bile sokakta kalmamasını hedefliyoruz-
    
     Kurum olarak, tek bir çocuğun bile sokakta kalmamasını hedefliyoruz diyen Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bizim için sevindirici olan günün 24 saatini sokakta geçiren, aile bağlarını tamamen koparmış çocuğumuz yok. Sokakta çalışan çocuk sorunu her geçen gün azalma göstermekle birlikte, ciddi bir sorun olarak hala karşımızda duruyor. Hedefimiz hiç bir çocuğun sokakta çalışmamasını sağlamaktır. Bu kapsamda yetkililere, kurumlara ve özellikle de vatandaşlarımıza ciddi görevler düşüyor. Bizim yaptığımız bütün çalışmalar kadar önemli bir husus var ki, o da vatandaşın duyarlılığıdır. Özellikle vatandaşlarımızın sokakta satış yapan çocuklardan herhangi bir alışveriş yapmamalarını istiyoruz. Bu bile ciddi bir önlem. Kamuoyunda bu noktada bilinç düzeyinin artması, duyarlılığın oluşması, sunduğumuz hizmetlerin daha hızlı bir şekilde amacına ulaşmasını sağlayacak. Unutmayalım ki aldığımız her bir mendil veya sakız onları uzun vadede biraz daha sokağa mahkum hale getiriyor, sokağın riskleri, suça bulaşma riski ile beraber onları daha riskli bir ortama doğru yönlendiriyor.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Ortak çaba, 589 çocuğu sokakta çalışmaktan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER