Oruç tutarken spor yapmak mümkün

Oruç tutarken spor yapmak mümkün -KÜ BESYO Öğretim Görevlisi Dr. Defne Öcal: -Yapılan sporun zamanına, yoğunluğuna ve süresine dikkat edildiği taktirde hem oruç tutmak hem de spor yapmak mümkündür


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Görevlisi Dr. Defne Öcal, yapılan sporun zamanına, yoğunluğuna ve süresine dikkat edildiğinde hem oruç tutmanın hem de spor yapmanın mümkün olacağını bildirdi.
     Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normal beslenme koşullarında, spor yapmanın yaratacağı metabolik değişikliklerin çok iyi bilinmesine karşın, dayanıklılık sporlarıyla uğraşan atletler üzerinde yapılan sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmalar dışında, oruç tutarken yapılan fiziksel aktiviteye vücudun verdiği cevabın, bilimsel olarak çok fazla ele alınmadığını söyledi.
     Ancak bir çok varsayımın, oruç tutan sporcularda gerektiğinde bedenin yedek enerjisinin bu işin üstesinden gelebileceği ve metabolizmada oluşabilecek olası açıkların kapanabileceği şeklinde olduğunu vurgulayan Öcal, şöyle konuştu:
     Yapılan sporun zamanına, yoğunluğuna ve süresine dikkat edildiği taktirde hem oruç tutmak hem de spor yapmak mümkündür. Ancak, öğleden sonra yapılan fiziksel aktiviteler sonrasında, uzun süre açlık durumu söz konusu olacağından kan şekeri ve metabolizmayla ilgili bazı problemlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu yüzden oruç tutan sporcular, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorlarsa, bu fiziksel egzersizlerin sahurdan ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.
     Öcal, kişinin uzun süredir yaptığı sporu oruçluyken sürdürmesinde sakınca olmadığını, çünkü sporcunun o spora karşı geliştirdiği bir metabolik adaptasyonunun olduğunu belirtti.
    
     -Hafif tempolu fiziksel aktivitelerde sakınca yok-
    
     KÜ BESYO Müdür Yardımcısı Okutman Mustafa Kerem de, oruç tutan sağlıklı genç sporcuların yaptıkları fiziksel aktivitelerin etkileri konusunda bilinçli olmaları durumunda, yüksek yoğunlukta olmayan günlük egzersizleri yapabileceklerini ifade etti.
     Oruç tutulan süre zarfında yapılmasında dikkat edilmesi gereken sporların olduğu aktaran Kerem, Özellikle kardiyovasküler sistem üzerinde etkili olan spor branşlarına kontrollü olarak devam edilmeli, gerekliliği düşünülürse ara verilmelidir. Ancak düşük yoğunlukta, hafif tempolu fiziksel aktivitelerin devamlılığına ilişkin bir sakınca yoktur diye konuştu.
     Kerem, Ramazan ayı süresince oruç tutan kişilerin yeni bir spor branşına yönelmesinin, uyum sorunu yaşanabileceği için doğru bir davranış olmayacağını belirtti.
     Ramazan ayında sporcuların yanlış beslenmesi durumunda metabolizmalarında değişiklikler meydana gelebileceğini aktaran Kerem, açlık durumuna ve fiziksel aktivite sırasında harcayacağı enerji miktarına göre, karbonhidratça zengin özel bir diyet uygulanması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Esra Karamuk-Sinan Özmüş
     Yayıncı: Nurettin Coşkun
<< Önceki Haber Oruç tutarken spor yapmak mümkün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER