Osmaniyede yer fıstığı hasadı

Osmaniyede yer fıstığı hasadı -Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 50ye yakınının karşılandığı Osmaniyede birinci ürün hasadı başladı -Kadirli Ziraat Odası Başkanı İspir: -Eylül ortalarında başlayıp 2 ay süreyle hasadı yapıl


OSMANİYE (A.A) - Menderes Özat - Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 50ye yakınının karşılandığı Osmaniyede birinci ürün hasadı başladı.
     Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde hasadına başlanan yer fıstığının verim olarak üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
     Türkiye ekonomisine önemli katkısı bulunan yer fıstığı ekim alanının yörede her yıl arttığını belirten İspir, ürünün ilçede üretim miktarı açısından turptan sonra ikinci sırada yer aldığını ifade etti.
     Birkaç yıl önce ilçede 10-15 bin dönüm olan yer fıstığı ekim alanının 30 bin dönüme kadar çıktığını belirten İspir, şöyle konuştu:
     Eylül ortalarında başlayıp 2 ay süreyle hasadı yapılan yer fıstığının dönümünden yaklaşık 350 ile 450 kilogram arasında verim alınıyor. Yer fıstığının ekim alanının artmasındaki en önemli neden, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrahın bu ürünün tanıtımı ve işlemesinde verdiği destek. Bundan 5 yıl öncesine kadar insan gücüyle hasadı yapılan tescilli yer fıstığımız, son yıllarda makineyle toplanıyor.
    
     -Kaliteli ve bol verim aldım
    
     Kadirlide 30 yıldan bu yana çiftçilik yapan Halil Küçüksoy da her yıl çeşitli ürün ekimi yaptığını belirterek, bu yıl ilk defa yer fıstığı ektiğini söyledi.
     Küçüksoy, mayıs başlarında ekimi yapılan yer fıstığının zahmetli bir yolculuk sonrası tüketicisiyle buluştuğunu anlatarak, 30 yıllık çiftçiyim. İlk defa yer fıstığı ektim. Kaliteli ve bol verim aldım dedi.
     Daha önce genelde çerez olarak tüketilen yer fıstığının, Vali Cerrahın yoğun desteği ile artık çikolata, tatlı ve cezerye gibi çeşitli yiyeceklerde kullanıldığını ifade eden Küçüksoy, kabuğundan ise dolgu maddesi, sunta ve katı yakıt yapıldığını anlattı.
     Küçüksoy, toptan fiyatı 2,5-3 lira olan yer fıstığının yaprağının ise kurutularak hayvan yemi olarak da kullanıldığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Osmaniyede yer fıstığı hasadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER