Otomotiv sektörü özgün ve yaratıcı fikirleri

Otomotiv sektörü özgün ve yaratıcı fikirleri arıyor -Bursada düzenlenecek olan 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve 2. Otomotiv Tasarım Yarışması için başvurular devam ediyor


BURSA (A.A) - Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğince (OİB) Ekonomi Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçıları Meclisinin (TİM) koordinatörlüğünde 17-18 Nisan tarihleri arasında Bursada düzenlenecek olan 2. Ar-Ge Proje Pazarı ve 2. Otomotiv Tasarım Yarışması için başvurular devam ediyor.
     OİBden yapılan yazılı açıklamada, Merinos Atatürk Kongre Merkezinde (AKKM) gerçekleştirilecek organizasyonun, sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler ve otomobil tutkunlarını içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Tasarım Yarışması olmak üzere iki farklı projeyi kapsadığı belirtildi.
     İlki 2012 yılında düzenlenen Otomotiv Tasarım Yarışmasının tasarım tutkunlarına kendi hayallerindeki tasarımları hayata geçirme keyfini yaşattığı ifade edilen açıklamada, OİB tarafından otomotiv sektöründe ürünlerin geliştirilmesi ve tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlenen bu yarışmayla otomotiv sektörü ve otomotiv kullanıcıları için yenilikçi tasarımların desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi.
     Yarışmanın, üniversite öğrencilerinin yanı sıra profesyonel çevreler ile değerli bir fikri olan ve katılım kriterlerini karşılayan herkese açık bir yarışma olarak düzenlendiği ifade edilen açıklamada, katılımcılardan özgün ve yenilikçi projeler geliştirilmesinin beklendiği yarışmanın, komponent bazında Ergonomi, Yenilenebilir Enerji-Çevre, Emniyet ve Mekanik Fonksiyonellik olmak üzere 4 kategoride katılım imkanı sunduğu bildirildi.
    
     -Ar-Ge Proje Pazarı-
    
     Ar-Ge Proje Pazarının ise profesyonelleri ve sanayicileri bir araya getireceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Akademik ve bilimsel araştırma faaliyeti yürüten üniversite, araştırma merkezi ve firmalar, sanayiciler, profesyonel olarak bu işle ilgilenen herkesin projelerinin sanayiye kazandırılması amacıyla düzenlenen yarışmada sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenerek yapılması istenen Ar-Ge projeleri, kategori ayrımı olmaksızın ele alınıyor. Yarışma sonunda, projeleri seçilen araştırmacı ve akademisyenlerin tasarımlarını sunabileceği ve sanayicilerle bir araya gelerek bire bir görüşme olanağına sahip olacakları bir sergi de düzenleniyor. Katılımcıları, yaklaşık 300 bin TL para ödülü ve 2 yıllık yurt dışı eğitim imkanı bekliyor. Otomotiv Tasarım Yarışması değerlendirmeleri belirlenen 4 kategori üzerinden yapılırken, Ar-Ge Proje Pazarı için değerlendirmeler herhangi bir kategori ayrımı yapılmaksızın gerçekleştirilecek. Otomotiv Tasarım Yarışmasında serbest katılımcılar ve üniversite öğrencileri için ayrı değerlendirme yapılıyor ve her kategoriden ilk 3e girenler ödüllendiriliyor. Yarışmada, birinciler 10 bin, ikinciler 6 bin, üçüncüler 3 bin TL ile ödüllendirilecek. Yine her kategoride 2 bin TL mansiyon ödülü de sahiplerini bulacak. Ar-Ge Proje Pazarı içinse, ilk 3e girenlerden birinci 50 bin, ikinci 30 bin, üçüncü 20 bin TL ve ayrıca 2 proje sahibi 10 biner lira para ödülünün sahibi olacak. Toplam para ödülü ise 300 bin lirayı bulacak. Ayrıca Otomotiv Tasarım Yarışmasında dereceye giren 2 tasarımcı, Ekonomi Bakanlığının desteğiyle 2 yıl süresince yurt dışı eğitimi kazanıyor.
     Yarışmanın, 2023 İhracat Stratejisi kapsamında, ülkede Ar-Ge ve tasarım kültürünün yerleşmesi ve teknoloji ile bütünleşmesi, Ar-Ge ve tasarım konularında yeterli birikimin oluşturulması, ihracatta katma değerin artırılması, yeni teknolojiler ile üretim yapılması, komponent bazlı yenilikçi ürünler tasarlanması, yeni tasarımcılar yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ihracatçılar tarafından özgün ürünlerin üretilip, dünya pazarlarına sunulması amacıyla düzenlendiği anlatılan açıklamada, Yarışmanın başvuruları, proje pazarı için 15 Mart 2013, tasarım yarışması için 1 Nisan 2013e kadar devam ediyor denildi.
     Bu arada, organizasyon çerçevesinde, üniversite öğrencilerini ve potansiyel katılımcılarını bilgilendirmeye ve yarışmaya davet etmeye yönelik planlanan road showun yoğun ilgi gördüğü vurgulanan açıklamada, bu etkinliklerin yarın sona ereceği bildirildi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Otomotiv sektörü özgün ve yaratıcı fikirleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER