Kamu hastanelerinin yükünü almasının yanı sıra, sağlık turizmi yoluyla ülkeye büyük miktarlarda döviz kazandırılması umutları beslenen özel sağlık kurumlarının gelişmesi için özel hastanelerin doktor sıkıntısı yaşadığı ifade ediliyor.
Türkiye Sağlık Konseyi Güney İlleri Başkanı ve Özel Medline Hastanesi Genel Direktörü Dr. Musa İnal, "Sağlık Bakanlığı'nın Planlama ve Koordinasyon Merkezi var. Yeni açılacak hastaneler, izin için ya da mevcut hastaneler bünyelerine bir doktor alabilmek için bu merkeze başvurmak zorunda. Ancak, kamudaki doktor yetersizliğinden dolayı bu merkez özel sektöre kadro veremiyor. Örneğin, bizim hastanemizde şu an 3 kardiyoloji uzmanı var. Bir dördüncüyü çalıştırmak istiyoruz ancak Bakanlık'tan izin alamıyoruz. Kanser tedavileri için radyasyon onkolojisi uzmanı almak istiyoruz, izin alamıyoruz." diye konuştu. İnal, Bakanlığın bu uygulamasının belki belli bir kapasitenin altındaki hastaneler için doğru bir uygulama olabileceğini ifade ederek, "Ancak belli bir hasta sayısına ulaşmış, sağlık turizmi alanında çalışmalar yapan bir hastaneye de kolaylıklar sağlanması ülke ekonomisinin de menfaatine olacaktır." dedi.
İnal, diğer ülkelerdeki sağlık turizmi uygulamalarından da örnekler vererek şunları söyledi: "Hindistan'da hastane kapısından girildiğinden, sanki 5 yıldızlı otele girilmiş gibi karşılamalar yapılıyor. Hasta ve yakınları uçak biletinden havaalanına ulaşımına kadar organize ediliyor. Hospitality denilen bu sektörde, hastanelerde, hasta yakınları için özel tenis kortları ve sinema salonları bile kurulmuş. Çünkü, tek başına kaliteli tedavi gerçekleştirmek yeterli değil. Bunun sunumunu güzel yapabilmek de önemli."
"RUSÇA HİZMET VEREBİLENLER REVAÇTA"
Şu an sağlık turizmi konusunda Türkiye'de İstanbul'un önde olduğunu ve Rusça bilen personelle hizmet veren hastanelerin ilgi gördüğünü ifade eden Musa İnal, "Konsey olarak, mevcut hükumet politikasının hedef maddeleri içinde yer alan bu konudaki gelişmeleri hatırlatacağız. Sağlık fuarlarına gitmemiz halinde oradaki giderlerimizin bir kısmını karşılıyor. Bununla ilgili teşvikler de var. Ama mevzuatı karşımıza dikerek, 'devlet olarak buraya ben hasta getireceğim. Yatağınızı artıramazsınız, yeni bina yaptırmazsınız, yeni doktor alamazsınız' denilirse sağlık turizmi bir yere varamaz." ifadelerini kullandı.
Özel hastanelerin yeni yatırımlar yapmalarına izin verilmesinin ülke menfaatine olacağını anlatan İnal, "Mutlaka yanlış yapanlar vardır. Ancak, sektörün tamamını hırsız gibi görüp böyle kısıtlamalar getirmek sektörümüzün gelişimini engeller. Bakanlık risk almalı, denetleyici olmalı, özel sektörün önünü açmalıdır." dedi.
CİHAN