Palamut ağlara lüfer ve çinekop yasağa

Palamut ağlara lüfer ve çinekop yasağa takılıyor -Karadenizde yumurta dönemi deniz sıcaklığının uygun gitmesi dolayısıyla palamut bolluğu yaşanırken, lüfer ve çinekopun, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılması nedeniyle ağl


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Karadenizde yumurta dönemi deniz sıcaklığının uygun gitmesi dolayısıyla palamut bolluğu yaşanırken, lüfer ve çinekopun, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılması nedeniyle ağlara takılmadığı bildirildi.
     Bandırma Ticaret Odası Başkanı ve bir balıkçı firmasının sahibi Osman Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadenizden göç eden balıkların Marmarada bolluk yarattığını söyledi.
     Özellikle palamudun bol miktarda çıktığını ifade eden Kocaman, hamsinin de bol ancak küçük olduğu için henüz tüketime uygun hale gelmediğini anlattı.
     Palamudun yıllardır ilk kez bu şekilde bol olduğunu vurgulayan Kocaman, bol miktarda çıksa da Türkiyedeki fiyatının, halen dünya piyasalarının üzerinde bulunduğunu bildirdi.
     Kocaman, palamudun çiftinin boyuna göre toptan olarak 6-7 lira ile 12-13 liradan satıldığını belirterek, şöyle devam etti:
     Kilosu 8-10 liraya geliyor. Yurt dışına göre pahalı olduğu için ihracat mümkün olmuyor. Bol ancak sadece iç tüketime gidiyor. İthalat da bu dönemde uygun değil. Yurt dışında ucuz, ancak ülkeye girişi ve satışa sunulması derken fiyatı yükseliyor. Bu yüzden ithalat da uygun olmuyor. Zaten Marmara ve Karadenizin palamudu, yağlı olduğu için yurt dışındakilere oranla daha lezzetlidir. Herkes palamut yesin. Böylesine bir protein kaynağını, bu fiyata bulmak her zaman nasip olmaz. Kilosu 8 liraya palamut oldukça ucuz. Etin kilosunun 30 liraya kadar satıldığı bir dönemde, besleyici, sağlıklı bir besin olan palamut büyük şans.
    
     -Lüfer ve çinekopu tezgahta görmek zor-
    
     Kocaman, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılması nedeniyle lüfer ve çinekopun ağlar yerine yasağa takıldığını vurgulayarak, bu balıkların tutulamadığını, teknelerin bu açıdan ellerinin boş döndüğünü söyledi.
     Daha önce 11 metre olan derinlik sınırının önce 18, sonra da 24 metreye çıkarılmasını anlayamadıklarını belirten Kocaman, şunları kaydetti:
     Lüfer ve çinekop, Karadenizden göç ediyor. Bu balıklar, 18-24 metre arasında akıp giderler. Derinlik 24 metreye çıkarıldığı için bu balıklar akıyor, balıkçılar bakıyor. Bu yıl lüfer ve çinekopu tezgahta görmek çok zor. Tezgaha gelenler de çok pahalı olacaktır çünkü bu balıklar adeta sayıyla çıkıyor. Türk halkı, bu balıklara hem yasak hem de yüksek fiyatı yüzünden ulaşmakta zorluk çekecek.
     Kocaman, av derinliğinin 24 metreye çıkarılmasıyla deniz bitkilerinin korunmasının amaçlandığını dile getirerek, Deniz bitkilerinin yapısı ile balık arasındaki ilişki zayıf. Bundan önce alınması gereken daha ciddi önlemler var. Marmarada deniz kirliliği artıyor. Balıkçılığın devam etmesini biz de istiyoruz. Yasaktan büyük gırgırlar mağdur olmuyor. Küçük gırgırlar çok etkilendi. Toplamın yüzde 80ini küçük gırgırlar oluşturuyor. Bu uygulamanın acilen tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Palamut ağlara lüfer ve çinekop yasağa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER