Pamuğu sıcak hava ve elektrik vuruyor

Pamuğu sıcak hava ve elektrik vuruyor -Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Bingöl: -Bir yandan kuraklık bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor -Pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekol


GAZİANTEP (A.A) - Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Burhan Cahit Bingöl, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde pamuk üreticilerinin bir yandan sıcak hava nedeniyle kuraklıktan etkilendiğini bir yandan elektriklerin sık sık kesilmesinden ötürü tarlalarını sulayamadıklarını belirterek, Pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşü bekleniyor dedi.
     Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan kuraklığın birçok tarım ürününü olumsuz etkilediğini, dünya tekstil sektörünü yakından ilgilendiren pamukta da önemli oranda rekolte düşüşü beklendiğini söyledi.
     Türkiyenin çöl sıcaklarından etkilenmesinin yanı sıra pamuğa en büyük darbenin sık sık kesilen elektrik tarafından vurulduğunu, çiftçinin elektrik sorunu yaşadığı için pamuk tarlalarını sulayamadığı savunan Bingöl, Türkiyede bu yıl pamuk çiftçisinin mağduriyet yaşadığını ifade etti.
     Türk tekstil sanayisinin en önemli hammaddelerinden birisi olan pamuk için bu yıl fazla olumlu konuşmanın zor olduğunu aktaran Bingöl, şöyle devam etti:
     Bir yandan kuraklık bir yandan çözüm bulunamayan elektrik sorunu tarlada pamuk üreticisini mağdur ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde vatandaşlarımız tarlalarını sağlıklı olarak sulayamamakta, yapılan yatırımlar adeta çöpe gitmektedir. Pamuk fidanları sulanamadığı için tarlalarda aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenmekte ve kuraklığın da etkisiyle istenen pamuk üretiminde bu yıl önemli oranda rekolte düşüşü beklenmektedir. Pamuk rekoltesi geçen yıl 750 bin tondu. Bu yıl yeterli sulama yapamamaktan dolayı rekoltede yüzde 15 azalış bekleniyor.
     Bölgenin şu anda en önemli sorunun elektrik teknik altyapısının yetersizliğinden ve geçen yıla göre yüzde 50den fazla yeni abone müracaatı yapılmasından kaynaklandığını belirten Bingöl, TEAŞ yetkililerinin teknik altyapının revize edilerek düzeltilmesi yönünde önemli çabaları bulunduğunu dile getirdi.
     Gerek il valilikleri gerekse TEAŞ yetkilileri bu konuda insan üstü gayret içerisinde. Ancak bunların çözümünde hükümet kanadının da daha duyarlı olması, bölge milletvekillerinin teknik altyapının değiştirilmesi için gerekli ödenekleri bir an önce çıkarması lazım diyen Bingöl, TEAŞın 24 saat görev yapacak çok sayıda mobil ekip oluşturması gerektiğini kaydetti.
    
     -Mali ve teknik destekleri devlet karşılamalı
    
     Bingöl, kuraklık ve enerji sorunlarıyla boğuşan Türk çiftçisinin güneş enerjisinden elektrik üretimine geçmesinin zamanının geldiğini vurguladı.
     Dünyanın birçok ülkesinde çiftçilerin devlet destekli olarak kendi enerjilerini kendilerinin ürettiğini, Türkiyede de bunun mümkün olduğunu aktaran Bingöl, çiftçilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek enerji sorununu çözebileceğine işaret etti.
     Bu konuda hükümetin ciddi adımlar atması ve destekleyici çalışmalar içerisine girmesi gerektiğini ifade eden Bingöl, şunları anlattı:
     Son alınan kararlarla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri bu konuda kapsam dışı bırakıldı, ancak bölgenin güneş ışığından istenilen verimlilikte yararlanacağı özel olarak yapılan araştırmalarla mümkün görülmektedir. Türk çiftçisi kendi elektriğini üretme noktasında başarılı olursa, ürün maliyet fiyatlarında da önemli düşüşler görülecektir. Özellikle ikinci ve üçüncü ürünlerle ilgili sulama çalışmalarındaki enerji açığı, güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesiyle mümkün olacaktır. Çiftçilerimizin kendi enerjilerini üretebilmesi için gerek mali gerekse teknik desteklerinin devlet tarafından karşılanması ve bu alanda yapılacak yatırımların ülke ekonomisine büyük bir katma değer olarak döneceği unutulmamalıdır.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Pamuğu sıcak hava ve elektrik vuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER