Pamuk diyarı Çukurovada bu yıl beklenti

Pamuk diyarı Çukurovada bu yıl beklenti düşük -Yaygın pamuk hasadının başladığı Çukurova yöresinde ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında azalmasının rekolteyi de olumsuz etkileyeceği bildirildi -ATB Başkanı Çalı


ADANA (A.A) - Anıl Bağrık - Pamuk diyarı olarak bilinen Çukurova yöresinde ekim alanlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 oranında azalmasının rekolteyi de olumsuz etkileyeceği bildirildi.
     Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayının gelmesiyle Çukurovanın beyaz gelinliğini giydiğini belirterek, yörede yaygın hasadın başladığını ve yağmursuz hasat dönemi dileğinde bulunduklarını söyledi.
     İlk izlenimlere göre hasatta dönüm başı verimin geçen yıla göre düşük beklendiğini anlatan Çalışkan, bunun pamuğun yetişme döneminde hava şartlarının sıcak olmasından kaynaklandığını ifade etti.
     Çalışkan, Çukurova yöresinde pamuk ekim alanlarının çok ciddi şekilde düştüğünü belirterek, şöyle devam etti:
     Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre Çukurovada ekim alanlarında yüzde 60ları bulan bir artış olmuştu. Tüm Türkiyede de bu artışlar olmuştu. Bir önceki yıl tüm Türkiyede 500 bin ton lif pamuk üretilirken, geçtiğimiz yıl bu, yüzde 50-60 artış ile 750-800 bin tona yükseldi. Bölgemizde de aynı oranlarda yükseldi. Ancak maalesef geçtiğimiz yıl yükselen fiyatların tekrar düşmesiyle, maliyetler de yüksek olunca, çiftçi tekrar alternatif ürünlere yöneldi.
     Çalışkan, pamuktan vazgeçen çiftçilerin alternatif olarak mısır veya soyayı tercih ettiğini ifade etti.
    
     -Ekim alanı yüzde 40 azaldı-
    
     Çalışkan, Çukurova yöresinde pamuk ekim alanlarında geçen yıla göre yüzde 40 civarında düşüş olduğunu belirterek, tüm Türkiyede ise bu oranın yüzde 30larda olduğunu ifade etti.
     Çukurovanın yanı sıra İzmirde de bu düşüşün yaşandığını, Şanlıurfada düşüş oranın daha az olduğunu anlatan Çalışkan, Çukurova geçtiğimiz yıl 140 bin ton lif pamuk üretti. Bu yıl yüzde 40 civarında azalmayla üretim 85 bin tonlara düşecek. Bu önceki yıllara göre düşük bir rakam. Hele 25-30 yıl öncesine giderseniz bu rakam 250-300 bin tonlardaydı diye konuştu.
     Pamuğun desteklenmesini isteyen Çalışkan, Önümüzdeki yıl fiyatların tekrar yükselmesini umuyoruz. Eğer yükselmezse devletimizden primleri yükseltmesini ve maliyet düşürücü faaliyetlerde bulunmasını istiyoruz. Çünkü pamuğun tekrar Çukurovada ve tüm Türkiyede yetişmesi lazım. Bu çok önemli. Çünkü pamuk tekstilin ham maddesi dedi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Pamuk diyarı Çukurovada bu yıl beklenti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER