Parion kazılarına kadın eli değdi

Parion kazılarına kadın eli değdi -Biganın Kemer köyündeki Antik Parion Kenti kazılarının restorasyon ekibinde tek kadın olarak görev yapan hat sanatçısı Güvenkaya, 2 bin yıllık Odeonda çalışmanın heyecanını yaşıyor (


ÇANAKKALE (A.A) - Biganın Kemer köyündeki Antik Parion Kenti kazılarının restorasyon çalışmalarında 16 kişilik kazı ekibi içerisinde görev alan hat sanatçısı Leman Güvenkaya, 2 bin yıllık Odeonda çalışmanın heyecanını yaşıyor.
     Restorasyon ekibindeki tek kadın olan Güvenkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Geleneksel Türk El Sanatları bölümünü bitirdiğini belirterek, arkeolojik kazılarda restorasyon çalışmalarına katıldığını söyledi.
     Mutlu olduğunu ve zevk aldığı işi yaptığını anlatan Güvenkaya, hat ve tezhip sanatında kullanılan farklı desenleri çalışmayı sevdiğini ifade etti.
     Minyatür çalışmalarını geliştirmek amacıyla katıldığı kazı ekibinde, farklı figürleri işlemeyi istediğini ifade eden Güvenkaya, şunları kaydetti:
     2 bin yıllık Odeonda antik çağda küçük konferans ve seminerlerin düzenlendiği, çeşitli gösterilen yapıldığı, konserlerin verildiği bir mekanda çalışmak benim için heyecan verici. Sanatın her alanına dokunmak istiyordum. Şimdi tarihe dokunuyorum. Parionda hamam, sevgililer şapeli ve Odeonda arazi ve kazı evinde çalışıyorum. Çıkan mimari yapılarda önleyici koruma çalışmalarını yapıyorum. Taşınabilir eserin restorasyon çalışmasını fiziksel, mekanik ve kimyasal yöntemlerle tamamlıyorum. Buluntuları, stabil hale getirerek, bozulmadan uzun yıllar kalabilmesi için belgeleyip, fotoğraflıyorum. 16 kişilik restorasyon ekibiyle çalışıyorum.
    
     Muhabir: Serten Akkaya / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Parion kazılarına kadın eli değdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER