Patik örerek torunlarını okutuyor

Patik örerek torunlarını okutuyor -78 yaşındaki Havva Özçelik, torunlarını okutabilmek için Türkiye Grameen Mikrofinans Programından 1000 lira kredi çekerek, ördükleri patik, şal ve kazak gibi el işi ürünleri satıyor -Havva Özçel


NİĞDE (A.A) - Musa Özyürek-Betül Abbak - Niğdede yaşayan 78 yaşındaki Havva Özçelik, torunlarını okutabilmek için, Türkiye Grameen Mikrofinans Programından 1000 liralık mikrokredi çekerek ördükleri patik, şal ve kazakları satıyor.
     Mikrofinans Niğde Şubesi tarafından Selçuk Mahallesinde yapılan mikrokredi toplantısına gelini ile birlikte katılan Havva Özçelik, ilerlemiş yaşına rağmen torunlarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla kredi çekmeye karar verdi.
     Konya Selçuk Üniversitesinde okuyan Nazan ve polislik sınavlarına hazırlanan Savaş isminde iki torunu bulunan Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki çocuğu okuyan oğlunun maddi durumunun çok iyi olmadığını söyledi.
     İşsiz oğlunun yanında kaldığını ve oturdukları evin kira olduğunu belirten Özçelik, hem aile bütçesine katkıda bulunmak, hem de torunlarının okuyabilmesi için mikrokrediden 1000 lira kredi çektiğini kaydetti.
     Bu krediyle el işi ürünler yapmak için malzeme aldığını ve patik, bebek kazağı, şal gibi ürünleri yapıp sattığını belirten Özçelik, şöyle konuştu.
     Biri üniversitede okuyan diğeri polislik sınavına hazırlanan 2 torunum var. Onların eğitimlerine devam edebilmesi için 7 ay önce Mikrofinans Niğde Şubesinden 1000 lira kredi çektim. Bir ayda 5 patik ve iki bebek kazağı örüp satarak torunlarımın eğitimine devam etmesine yardımcı oluyorum. Çok hızlı öremiyorum. Yavaş yavaş yapmaya çalışıyorum. Ördüğüm patiklerin tanesini, ipi bizden olursa 15, kazakları 20, şalı da 30 liradan satıyorum. Oğlum çalışmıyor, oturduğumuz ev kira. Allahım kuvvetimi artısın daha fazlasını yapayım.
     Özçelik, satış yeri olmadığı için yaptıkları ürünleri satmakta zorlandıklarını ifade ederek, Ürünlerimizi komşularımıza ve tanıdığımız insanlara satmaya çalışıyoruz. Ama bir satış yerimiz olursa daha rahat ve çabuk satarız. Daha fazla kazanç sağlayabiliriz. Bu konuda yetkililerin desteğini bekliyoruz dedi.
    
     -Gençler beni örnek alsın-
    
     Kendisinin ilerlemiş yaşına rağmen el işi gibi emek isteyen bir işi yaptığına dikkati çeken Özçelik, gençlere tavsiyelerde bulunarak, gençlerin kendisini örnek almalarını istedi.
     Özçelik, çalıştığı zaman rahatladığını ve daha mutlu olduğunu, iş yapmadığı zaman ise sıkıldığını anlatarak, özellikle kadınlar için mikrokredi gibi bir imkan olduğunu ve bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Mikrofinans Niğde Şube Müdürü Haluk Akdemir, Havva Özçelikin kredi kullanmak istediğini söylediğinde bu talebe ilk önce çok sıcak bakmadıklarını söyledi.
     Özçelikin krediyi değerlendiremeyeceğini düşündüğünü belirten Akdemir, şunları kaydetti:
     Havva teyzenin el işi ürünlerini yapamayacağını düşünüyordum. Yaşı nedeniyle kredi talebine şüpheyle yaklaşmıştım. Öncelikle yaptığı ürünleri görmek istedim. Çünkü bizim asıl kuralımız, üyenin kullandığı krediyle yaptığı ürünleri satıp geçimini sağlayabilmesi. Havva teyzenin kullandığı krediyle, hem işini yaptığını hem de haftalık ödemelerini yapabildiğini gördük. Ayrıca hiç bir toplantıya katılmamazlık yapmadı. Kredi taksitlerini her hafta düzenli bir şekilde ödüyor.
     Akdemir, 700e yakın üyelerinin bulunduğunu ve kadınların yaptığı ürünleri satmakta zorlandıklarını ifade ederek, Mikrokredi Çarşısına ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Patik örerek torunlarını okutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER