PAÜ 2012

PAÜ 2012-2013 Akademik yılı açılışı -Maliye Bakanı Şimşek: -Belki de büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Bu ülkeyi beşeri sermayemiz üzerinde kalkındırmak zorunda kaldığımız için şanslıyız -Mill


DENİZLİ (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiyenin yeraltı kaynağı zengini bir ülke olmadığını, bunun bir şanssızlık gibi görülebileceğini belirterek, Belki de büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Bu ülkeyi beşeri sermayemiz üzerinde kalkındırmak zorunda kaldığımız için şanslıyız dedi.
     Şimşek, Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) 2012-2013 akademik yılı açılış törenine katılarak, bir konuşma yaptı.
     Ülkelerin kalkınması için beşeri sermayenin büyük öneme sahip bulunduğunu, Tayvanın buna en iyi örneği oluşturduğunu vurgulayan Şimşek, kumunu dahi Çinden ithal eden Tayvanın dünyanın en büyük ihracatçılarından biri olduğunu söyledi.
     İsrail, İsviçre gibi ülkelerin de buna örnek gösterilebileceğine değinen Şimşek, Türkiyenin de beşeri sermayesinin kalitesini yükseltmeye gayret ettiğini, bu çerçevede, mükemmeliyet merkezleri başta olmak üzere eğitime büyük önem verdiklerini vurguladı.
     Türkiyenin komşuları kadar doğal kaynak zengini olmamasının sansızlık olarak görülebileceğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
     Belki bunu şansızlık gibi görenler olabilir. Ben öyle bakmıyorum. Yılda 60 milyar dolar enerji ithalat bedeli ödemek bizim ağrımıza gidiyor. Ama belki de büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarımızın olmaması bir lütuftur. Çünkü biz bu nedenle bu ülkeyi beşeri sermayemiz üzerinde kalkındırmak zorunda kaldığımız için şanslıyız. Çünkü bu kalkınma daha kalıcı, sürdürülebilir bir kalkınmadır.
     Üniversitelere ayrılan kaynağın 2013 yılı bütçesinde 15,2 milyar liraya çıkartıldığını, özellikle yeni kurulan üniversitelerin akademik personel ihtiyacı karşılamak için her yıl 9-10 bin ilave kadro verildiğini belirten Şimşek, Pamukkale Üniversitesinin de kurulduğu bugüne çok büyük bir gelişme sergilediği ifade etti.
     Kadınların iş gücüne katılımı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını belirten Şimşek, Ar-Ge konusunda ise son 10 yılda TÜBİTAKa sağladıkları kaynağın 80 yılda verilenden kat kat fazla olduğuna işaret etti.
     Şimşek, Bunu daha fazla artırmamız gerekir. Çünkü maalesef Ar-Gede arzuladığımız noktada değiliz. Milli gelire oran olarak Ar-Ge harcamaları hala yüzde 1in altında. Bunu artırmamız lazım. Kamu olarak biz artırıyoruz. Avrupa ortalamalarına yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Fakat özel sektörümüz bu konuda biraz daha çaba göstermesi lazım.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Tolga Albay
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER