Pazarda arıcılara eğitim semineri verildi

Pazarda arıcılara eğitim semineri verildi


RİZE (A.A) - Pazar Ziraat Odasınca arıcılara yönelik eğitim semineri düzenlendi.
     Pazar Kaymakamı Selçuk Aslanın da katıldığı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonundaki seminerde, ziraat teknisyeni ve usta üretici Bora Haberal ile Macahel Arıcılık A.Ş. Teknik İşler Başkanı Muhammet Erkan tarafından arıcılara eğitim verildi.
     Haberal, arıcılıkta varroa ile mücadele konusuna değinerek, İlaçlı mücadele yaparken kesinlikle rastgele ilaç kullanılmamalı, bilerek ve mutlaka ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır. Zira ruhsatsız ve rastgele ilaç kullanımıyla insan sağlığı için zararlı kalıntı oluşmaktadır dedi.
     Muhammet Erkan ise bu yıl bölgede mevsimin kurak geçmesinin arıları da olumsuz etkilediğini söyledi.
     Arıcılıkta peteklerde sonbahar ve kış bakımını anlatan Erkan, şunları kaydetti:
     Teknik arıcılıkta sonbahar dönemi çalışmaları, gelecek yılın başlangıcıdır. Bu nedenle gelecek sezonun başarısı ve verimliliği büyük ölçüde sonbahar dönemi çalışmalarına bağlıdır. Bu durum göz önünde bulundurularak koloniler tek tek kontrol edilmeli, öncelikle yıpranmış, yaşlı ve verimsiz analar genç ve vasıflı analarla değiştirilmelidir. İkinci iş olarak koloni içerisindeki boş çerçeveler alınmalı, arı sıkıştırılmalı ve uçuş delikleri daraltılmalıdır. Kolonilerin genç populasyon kazanması için 1/2lik koyu şurup ile sonbahar teşvik şuruplaması mutlaka yapılmalıdır. Arılar bu şurubun bir kısmını da depolayarak kış ve ilkbahar için gerekli bal stokunu yapmış olurlar.
    
     Muhabir: Naci Güven
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Pazarda arıcılara eğitim semineri verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER