Prof. Dr. Ahmet Ercan:

Prof. Dr. Ahmet Ercan: -Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır -Kentsel Dönüşüm Tasarısı Türkiyenin en büyük tasarısıdır. T


YALOVA (A.A) - Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır dedi.
     Prof. Dr. Ercan, bir etkinliğe katılmak için geldiği Yalovada gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul Depremi diye bir depremin olmadığını, beklenen depremin Marmara Depremi olduğunu söyledi.
     17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında birçok deprem kestirmecinin ortaya çıktığını, ortaya birçok deprem tarihi atıldığını, ancak bunların hiçbirinin bilimsellikle ilgisi olmadığını savunan Ercan, Ben 2 deprem kestirimi yaptım. Birisi gerginlik birikiminden, birisi de 4 bin yıllık depremsellikten. Gerginlik birikimi kestirimine göre, 2029dan önce deprem olmaz çıktı. Depremsellikte ise 2045den önce olmaz çıktı. Mühendislik olarak bunların güvenilirlik derecelerine baktığımda, Marmara Denizinin tamamı, tek bir deprem bölgesi olarak ele alınmalı diye konuştu.
     Ercan, 1894 Adalar Depreminin benzerini beklediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Aşağı yukarı depremin olacağı yer Sivri Ada ile Küçükçekmecenin önü olacaktır. 7 ila 10 kilometre derinlikte meydana gelecektir. Büyüklüğü de hiç beklenen gibi büyük olmayacaktır. 6,4 ila 6,7 arasında bir büyüklük olabilir. Daha büyük bir deprem olması benim açımdan çok şaşırtıcı olur. Bu oranda bir gerginlik birikimi yok ki 8-8,5 gibi uçuk bir deprem üretsin. Kurgular hep çok büyük deprem olacak, 200 bin, 500 bin kişi ölecek dese de bunlar bilimsel dayanağı olmayan, çığırtkanca açıklamalardır. Tek bir deprem olmayacak. Bir deprem içinde 2-3 deprem olacak. Aynı Gölcük Depreminde olduğu gibi. Marmara Ereğlisinin önünde de denizden 10-15 kilometre içeride olacak. Bu da Yalovaya 15 kilometre yaklaşacak demektir. Bu da depremin Yalovadan 45 kilometre açıkta olması demektir. Gölcük Depremi kadar uzakta, ama bu kez kuzeyde bir deprem olacak. Bu deprem hem Kuzeybatıdan vuracak Yalovayı hem de Doğu-batı doğrultusunda vuracak. Yalova, Gölcük Depremini atlattı, ama Kuzey Marmara depremini bekliyor. Ben Yalova odaklı bir deprem beklemiyorum. Marmara Depreminde Yalovada bir kırık oluşmayacak belki ama sarsıntı Yalovayı da etkisi altına alacak. Kocaeliyi, Bursayı, Orhangaziyi de etkisi altına alacak. Biz depremi atlattık diye bir olay yok. Bu etki altında olacak her yerde güçlendirilmemiş, mühendislik hizmeti almamış kötü yapılarda yıkım olacaktır. Yani inşallah ile Allah korusun ile yapı kurtulmaz. Yapı mühendislik bilgisi ile kurtulur. Bu uyduruk lafları bir yere bırakıp bilimden faydalanmak gerekiyor.
     Türk halkının deprem konusunda ciddi bir bilgi birikimine ulaştığını vurgulayan Ercan, Türkiyenin şimdi büyük bir atılım başlattığını, 1999 Depreminden beri hiçbir şey yapmadık sözünün fevkalade yanlış olduğunu ifade etti.
     Ercan, 1999 Depreminden beri Türkiye Cumhuriyetinin çok şey yaptığını vurgulayarak, Her şeyden önce basınımızla biz depremciler arasında imzalanmamış bir sözleşme ile bilgi akışı başladı dedi.
    
     -Kentsel dönüşüm, bir devrimdir-
    
     1999 Depreminden sonra yapılan en önemli işlemlerden birinin deprem vergisinin konulması olduğunu vurgulayan Ercan, şöyle konuştu:
     İnsanlar hala bu vergiyi ödüyor. Bunun arkasından AK Parti hükümeti geldiğinde, fonda 12 milyar dolar para vardı. O fondaki paralarla Yalovada ve diğer deprem bölgelerinde deprem konutları yapıldı. Sağlam yerlerde sağlam konutlar yapıldı. Dünyanın hiçbir yerinde 2 yıl ödemesiz, 20 yıl vadeyle, faizsiz, ayda 100 lira ile ev sahibi olan yok. Bu, TOKİnin Türk mucizesidir. Biz hep yermeyi biliyoruz, övmeyi bilmiyoruz. Deprem, siyasi konu yapılamaz. Kentsel dönüşüm, siyasi malzeme yapılamaz. Kentsel Dönüşüm Tasarısı Türkiyenin en büyük tasarısıdır. Türkiye bununla büyük bir çağ atlayacaktır. Bilimsel olarak yönetim çok büyük aşama kaydetti. Afet Yasası çıktı. Yönetim, bilim adamlarının görüşlerini aldı. Bu çok önemlidir. Sen sağcısın, solcusun, inanırsın, inanmazsın demeden herkesin görüşü alındı. Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği ile ilgili incelemelerimiz devam ediyor. İçinde bazı eksiklerin olmasına rağmen, bu eksiklerin de yeni bir yönetmelikle giderileceği kanısındayım. Kentsel dönüşüm, bir devrimdir. Daha yasa çıkmadan da bu bir rant yasasıdır demek hatadır. Kentsel Dönüşüm Yasasına direnmemek gerekiyor. Kentsel Dönüşüm Yasasının en önemli getirilerinden birisi de sadece yapıya değil, yerin yapısına da bakılmasıdır. Türkiyede yıkılan her 5 yapıdan birisi yer bozuk olduğu için yıkıldı.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Prof. Dr. Ahmet Ercan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER