Ramazanda beslenme uyarıları

Ramazanda beslenme uyarıları -Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: -Yaz döneminde yaklaşık 16 saat süren oruç sonrasında birden yemek yemek sağlık için uygun değildir


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, yaz döneminde yaklaşık 16 saat süren oruç sonrasında birden yemek yemenin sağlık için uygun olmadığını bildirdi.
     Uğur, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların uzmanların önerilerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
     Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaşandığını aktaran Uğur, şunları kaydetti:
     Uzun süren açlık sonrasında iftar da neler yenileceği çok önemlidir. Yaz döneminde yaklaşık 16 saat süren oruç sonrasında birden yemek yemek sağlığınız için uygun değildir. İftarı ilk önce 1-2 bardak su, 1-2 dilim ekmek veya küçük bir parça pide, biraz zeytin ve peynirle atıştırma şeklinde açmalı, 20-25 dakika bekledikten sonra diğer yemekler yenmelidir. Ağır yağlı yemekler, hamur işleri ya da kızartmalar hem bu sıcak havalarda hem de uzun süren açlık sonrasında sağlıksız beslenme şeklidir. Yazın hava sıcak olduğu için vücudun iç ısısını koruyabilmesi ve dengede tutabilmesinde kış aylarına göre daha az kalori alması yeterlidir. O nedenle buna dikkat edilmeli, mümkün olduğunca hafif sebze yemekleri, et veya tavuklu yiyecekleri de ızgara veya haşlanmış tüketmek sağlıklıdır. Mutlaka sahur yapılmalı, eğer sahur yapılmazsa açlık süresi daha da uzayacağı için gün içinde zorlanabilirsiniz. Havaların çok sıcak olması vücuttan terle su kaybını arttırmaktadır, bu nedenle sıvı tüketiminizi arttırmalı en iyi içecek olarak suyu 2-3 litre tüketmeye çalışmalısınız.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Nurettin Coşkun
<< Önceki Haber Ramazanda beslenme uyarıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER