Ramazanda düzenli ve dengeli beslenmeye önem

Ramazanda düzenli ve dengeli beslenmeye önem verilmeli -SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyeni Akbulut: -Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekir


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Semih Akbulut, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı olmanın ilk şartı olduğunu belirterek, Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekir dedi.
     Akbulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan ayında düzenli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
     Yapılan araştırmalarda, Ramazan ayı boyunca bireylerin yüzde 39,4ünde, Ramazan Bayramında ise yüzde 8,9unda yorgunluk ve halsizlik görüldüğünü belirten Akbulut, Ramazan ayı süresince bireylerin yüzde 24,4ünde unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik ve durgunluk, yüzde 28,3ünde uykuya meyil, yüzde 22,8inde baş dönmesi, yüzde 20sinde çalışma isteksizliği, yüzde 6,7sinde ise kabızlık oluştuğu gözlemlenmiştir. Metabolizmadaki değişiklikten kaynaklanan bu sorunlar sağlıklı ve dengeli beslenildiğinde azalır, kişi hem bedenen hem de ruhen kendini çok daha iyi hisseder dedi.
     Ramazanda da sağlıklı ve düzenli beslenme için önerilerde bulunan Akbulut, şunları kaydetti:
     Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekir. Sahurda kahvaltılık besinler tercih edilmelidir. Yumurta, peynir, kepekli ekmek, ceviz, kahvaltılık sebzeler, istenirse çorba tüketilebilir. Hamur işleri, tuzlu zeytin, aşırı yağlı ve baharatlı besinler sahurda tüketilmemelidir. Ramazan ayı boyunca çay, kahve ve gazlı içecek tüketimini azaltmak, hatta tüketimden kaçınmak olası mide problemlerini engellemek için gereklidir. Çayı tercihen açık içmek ve tüketim miktarını azaltmak daha sağlıklı bir davranış olacaktır.
     Sahur ve iftarda sıvı alımının önemli olduğunu vurgulayan Akbulut, iftardan sahura kadar olan zaman aralığında azar azar ve sık sık su tüketilmesi gerektiğini, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları ile taze sıkılmış meyve suları, komposto gibi içecekler içilmesi gerektiğini ifade etti.
     Ramazanda sebze ve meyve tüketiminin de önemli olduğunu anlatan Akbulut, şunları söyledi:
     Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemlidir. Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcak çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için yemekleri ılık veya sıcak arası servis etmek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemekte yarar vardır. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için fiziksel aktiviteye dikkat edilmeli, aç karnına veya oruçlu iken spor yapılmamalıdır. Şeker hastaları, kalp ve tansiyon hastaları, mide problemleri olan hastalar uzmanlarından gerekli bilgiyi aldıktan sonra oruç tutmalıdırlar.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ramazanda düzenli ve dengeli beslenmeye önem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER