Romanyanın İzmir Başkonsolosu Lotreanu:

Romanyanın İzmir Başkonsolosu Lotreanu: -İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün büyüyor. Bu çok sevindirici -Yaz aylarında Romanyadan Türkiyeye, kış aylarında da buradan Romanyaya turizm hareketliliğini başlatacağı


İZMİR (A.A) - Romanyanın İzmir Başkonsolosu Cosmin Victor Lotreanu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sevindirici biçimde arttığını, turizmde de karşılıklı hareketliliğin sağlanması için çalışma başlattıklarını belirtti.
     Kordon Otelinde düzenlenen Türkiye-Romanya İşbirliği ve Turizm konulu toplantıya katılan Lotreanu, Romanya ve Türkiyenin aynı tarihten geldiğini, kültürel bağlarının geçmişe dayandığını belirtti.
     Doğu Avrupanın en büyük pazarlarından biri olan Romanyada Türk yatırımcıların aktif rol oynadığını, halen iki Türk bankasının Romanyada aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirten Lotreanu, iki ülke arasında 2009 yılında 2,9 milyar avro olan ticaret hacminin 2010 yılında 4,28 milyar avroya, 2011de ise 6 milyar avroya çıktığını belirtti.
     Lotreanu, İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün büyüyor. Bu çok sevindirici. Bu yılın ilk üç ayında da karşılıklı ticaret 1 milyar avroya ulaştı. Bu geleceğin daha da güzel olacağını gösteriyor. Türkiye, Romanyanın ticaret yaptığı ülkeler içinde 5inci sırada, Romanya ise Türkiyenin en çok ticaret yaptığı 16ıncı ülke dedi.
     Romanyada özellikle yenilenebilir enerji ve sağlık yatırımları alanında önemli potansiyeller bulunduğunu anlatan Lotreanu, turizm alanında da önemli potansiyel olduğunu kaydetti.
     Romanyanın 2008e kadar sürdürdüğü büyüme grafiğinde 2009 yılındaki krizle birlikte düşüş yaşandığını, son iki yılda ise çıkışın başladığını ifade eden Lotreanu, Romanyanın Türkiye gibi dış ticarete ağırlık vererek krizi atlatacağına inandığını belirtti.
     Türkiye ve Romanya arası turist hareketliliğini canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Lotreanu, Romanyanın Türkiyede ve özellikle Ege Bölgesinde daha etkin tanıtımını sağlamaya çalışacağız. Bu yıl Aralık ayında düzenlenecek İzmir Uluslararası Turizm Fuarında büyük bir stantla tanıtım yapacağız. Yaz aylarında Romanyadan Türkiyeye, kış aylarında da buradan Romanyaya turizm hareketliliğini başlatacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Romanyanın İzmir Başkonsolosu Lotreanu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER