Rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürme çağrısı

Rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürme çağrısı -Muğlada iş adamları ile vatandaşlar, lisanssız elektrik üretimi, mevzuatı, bağlantı şekilleri ve rüzgar tribünleri konusunda bilgilendirildi -Mars Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kıroğlu:


MUĞLA (A.A) - Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Mars Enerji işbirliğinde düzenlenen, Lisanssız Elektrik Üretimi, Mevzuatı, Bağlantı Şekilleri ve Rüzgar Tribünleri konulu konferansta iş adamları ile vatandaşlar bilgilendirildi.
     Mars Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kıroğlu, MUTSO Toplantı Salonunda gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiyede üretim yapan firmaların oynayabileceği en önemli maliyet kaleminin enerji olduğunu söyledi.
     Ayda 40 bin lira elektrik faturası ödeyen işletmelerin kendi elektriklerini üretebilme imkanına sahip olduklarını anlatan Kıroğlu, Kendi enerjisini üreten işletmeler enerji giderlerinden tasarruf edebilirler. Eğer enerji tüketimleri 40 bin liranın üzerindeyse 40 bin liralık kısmını kendileri üretip, enerji giderlerini belli bir sürede tamamen sıfırlama şansları var dedi.
     Kıroğlu, lisanssız elektrik üretiminin yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş, hidroelektrik, rüzgar ve katı atıklardan elektrik enerjisi üretme olduğunu belirtti.
     Türkiyede rüzgar enerjisi potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Kıroğlu, şunları söyledi:
     Türkiyenin yaklaşık 53 bin megawatlık rüzgardan elektrik üretme potansiyeli var. Bu oran ülkemizin Almanyanın kurulu gücünün neredeyse iki katı kadar bir potansiyeli olduğu ifade ediliyor. Türkiye 53 bin megawatlık rüzgardan elektrik üretimin yalnızca bin 850 megawatını üretiyor. Biz 53 bin megawata çıkabilecek bir potansiyele sahibiz. Almanyanın kurulu rüzgar gücünün 30 bin megawat olduğunu düşünürsek, rüzgardaki büyüme potansiyelinin bin 850 megawatlardan kısa sürede 20 bin megawata çıkmasını bekliyoruz.
    
     -En önemli elektrik üretme metodolojisi rüzgar-
    
     Yalçın Kıroğlu, rüzgar enerjisine yönelik Türkiyede büyük yatırımlar yapılacağını ve bu pazarın büyük fırsatlar içerdiğini ifade etti. Rüzgar enerjisinde en verimli bölgelerin başında Ege Bölgesinin geldiğine işaret eden Kıroğlu, rüzgar yatırım maliyetleri ve uygulanabilirliği açısından en ekonomik elektrik üretme metodu olduğunu dile getirdi.
     Kıroğlu, Dünya Enerji Birliğinin 2015 ve 2030 yıllarına yönelik yaptığı projeksiyonlarda elektrik üretim metodolojisinin 3 ana kalemde kıyaslandığını, bunların kömür, doğalgaz ve rüzgar olduğunu belirtti.
     Analizlerde 2015 yılına gelindiğinde en ekonomik elektrik üretme metodolojisinin rüzgar olacağının ön görüldüğünü kaydeden Kıroğlu, Ev ve işyerlerine gelen elektrik faturalarında vergilerden dolayı vatandaşlarımız enerjinin gerçek maliyetinin yaklaşık iki katını ödemek zorunda kalıyor. Bunlar bizim kendi elektriğimizi üretmemiz için bir sebeptir. Ödediğiniz elektrik faturası 10 lira ise içindeki gerçek maliyet 5 lira diye konuştu.
     Doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle elektrik fiyatlarının da arttığını ileri süren Kıroğlu, Türkiyede elektrik üretiminin yüzde 46sının doğalgaz kökenli olduğunu ifade etti.
     Ev ve işyerlerinde kendi elektriğini üretenlerin zamlardan etkilenmeyeceğini ve enerji maliyetlerini önemli oranda düşüreceğini söyleyen Kıroğlu, Türkiyede kaçak elektrik kullanımı oranının yüzde 18.6 olduğunu ve bir işyerinin 10 bin liralık elektrik faturası ödediği takdirde, ödediği bin liranın başkasının kullandığı kaçak elektrikten kaynaklandığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Utku Uçrak / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürme çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER