Safra yolları tıkalı 3 aylık bebek

Safra yolları tıkalı 3 aylık bebek İzmirde şifa buldu -Türkiyede 18 binde bir görülen Bilier Atrezi hastalığıyla dünyaya gelen Zeynep bebek, İzmirdeki bir hastanede yapılan operasyonla sağlığına kavuştu


İZMİR (A.A) - Doğuştan safra yollarının tıkalı olması (Bilier Atrezi) hastalığı ile 3 ay önce dünyaya gelen Zeynep Reyhan Öztürk adlı bebek, İzmirdeki özel bir hastanede operasyonla sağlığına kavuştu.
     Universal Ege Sağlık Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Afyonun Çay ilçesinde yaşayan Seher ve Ercan Öztürk çiftinin 3 ay önce dünyaya gelen bebekleri Zeynep Reyhana doğduktan kısa bir süre sonra sarılık teşhisi konuldu.
     Hastalığın yaklaşık 2 ay sürmesi üzerine Zeynep Reyhanı Afyonda bir çocuk hekimine götüren Öztürk çifti, hekimin Bilier Atreziden şüphelenerek yönlendirmesiyle İzmirdeki Universal Ege Sağlık Hastanesine başvurdu.
     Burada yapılan muayene ve tetkiklerin ardından Tip 2 Bilier Atrezi tanısı konulan Zeynep bebek, çocuk cerrahisi uzmanları Prof. Dr. Orkan Ergün ve Op. Dr. Raziye Ergün tarafından gerçekleştirilen başarılı ameliyatla safra yollarındaki tıkanıklık açılarak sağlığına kavuşturuldu.
     Prof. Dr. Ergün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Zeynep Reyhan Öztürkte, istatistiklere göre Türkiyede 18 bin doğumda bir görülen Bilier Atrezi hastalığının, Tip 2 olarak adlandırılan en nadir tipinin görüldüğünü belirtti.
     Hastalıkta erken müdahalenin önemine işaret eden Prof. Dr. Ergün, şunları kaydetti:
     Zamanında tanı almayan ve cerrahi tedavisi yapılmayan bu hastalarda hızla karaciğerde siroz gelişir ve karaciğer nakli kaçınılmaz olur. Türkiyede genellikle bu hastalığın teşhisi ortalama 75 günde konuluyor. Kritik süre olan 2 ayı geçirmeden yapılan ameliyatlarda başarı şansı yüzde 60-80dir. Daha geç ameliyat edilenlerde başarı şansı yüzde 10un altına iner. Zeynepte bu ameliyatı 3 aylıkken yapabildik ve başarı şansı çok düşük olmasına rağmen iyi bir sonuç aldık ve safra akışını sağladık.
     Prof. Dr. Ergün, anne ve babalara, bebeklerde sarılık hastalığının 14 günden uzun sürmesi ve dışkının beyaz renk alması gibi durumlarda vakit kaybetmeden çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Safra yolları tıkalı 3 aylık bebek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER