Sağlık

Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş: -Hasta ve hasta yakınlarıyla yaptığımız bir araştırma söz konusu. Bu araştırmada, vatandaşların yüzde 44ü şiddetin kaynağı biziz cevabı verdi. Bu büyük bir oran


TOKAT (A.A) - Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Hasta ve hasta yakınlarıyla yaptığımız bir araştırma söz konusu. Bu araştırmada, vatandaşların yüzde 44ü şiddetin kaynağı biziz cevabı verdi. Bu büyük bir oran dedi.
     Memiş, Sağlık-Sen Tokat Şubeside düzenlediği basın toplantısında, Kamu Hastaneleri birliklerinin yapılanması sürecinde özellikle sağlık çalışanlarının sözleşmeli olacağı ve hastanelerin özelleşeceği gibi birçok dedikodunun yayıldığını belirterek, Sağlık-Sen olarak özelleştirmeye müsaade etmeyeceklerini söyledi.
     Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağın da sağlıkta özelleştirmenin olmayacağını söylediğini ifade eden Memiş, Sağlıkta dönüşümün 10 yıllık serüveni içerisinde millet adına güzel işler yapıldı. Milletin memnuniyeti yüzde 39lardan yüzde 76lara çıktı diye konuştu.
     Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde vatandaşa sunulan hizmet kalitesinin arttığını fakat sağlık çalışanlarının iş yükünün de arttığını vurgulayan Memiş, Maalesef sağlık çalışanlarının iş yükü arttı, mesleki saygınlığı azaldı ve sağlıkta şiddet olayları arttı. Bu anlamda 2012 yılı toplu sözleşme masasına oturmadan önce yapmış olduğumuz bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlık çalışanlarına fırsatınız olsaydı mesleğinizi değiştirir miydiniz- diye sorduğumuzda çalışanların yüzde 60.8i evet fırsatım olsaydı mesleğimi değiştirirdim cevabını verdi ifadelerini kullandı.
     Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına da değinen Memiş, şunları kaydetti:
     Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınlayarak şiddete karşı önlem almış olsa da maalesef alınan tedbirler yeterli değil. Bu tedbirlerin daha çarpıcı, daha caydırıcı olması lazım. Bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi Şiddet Araştırma Komisyonu bizim bilgimize başvurduğu zaman, biz mevcut tedbirlerin yeterli olmadığını, vatandaşa karşı caydırıcı tedbirlerin konması gerektiğini ifade ettik. Bu tedbirlerden sizlere bahsetmek isterim. İngilterede şiddete karşı yapılan mücadelede, şiddet uygulayan kişi sağlık hizmeti almak için sağlık kurum ve kuruluşlarına gelemiyor. Karakolda muayene olmak zorunda. Biz de istiyoruz ki şiddet uygulayan kişi veya kişiler kayıt altına alınsın ve ülkenin neresine giderse gitsin sağlık hizmeti almak için başvurduğu zaman, bu kişi kolluk kuvvetleri nezaretinde muayene olsun. Şiddet uygulayanların cezalarının ağırlaştırılması gerekiyor.
     Bir basın mensubunun Hasta yakınları hastasıyla ilgili bilgi alamadığında şiddetin ortaya çıktığını görüyoruz. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz- sorusu üzerine Metin Memiş, Hasta ve hasta yakınlarıyla yaptığımız bir araştırma söz konusu. Bu araştırmada, vatandaşların yüzde 44ü şiddetin kaynağı biziz cevabı verdi. Bu büyük bir oran yani vatandaşların neredeyse yarısı şiddetin kaynağı olarak kendilerini görüyor. Biz bunu önlemek için hastanelerde sağlık iletişim merkezlerinin kurulması gerektiğini ve vatandaşların bu iletişim merkezleri kanalıyla hastasıyla, hastalığıyla, hastaneyle ilgili bilgi alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu birimin kurulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Şiddet Araştırma Komisyonuna talepte bulunduk. Komisyon ilerleyen günlerde raporunu oluşturacak ve inşallah bizim de verdiğimiz taleplerin bir çoğunun o raporda yer alacağını düşünüyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Zehra Aydın
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER