Sağlıklı bir vücut için hareket etmek

Sağlıklı bir vücut için hareket etmek şart -Haftada 5 gün en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmak sağlığı koruyor


KÜTAHYA (A.A) - Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının, sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacağı bildirildi.
     Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, fiziksel aktivite, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimiyle gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandı.
     Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden biri olan fiziksel hareketsizliğin, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında 4üncü sırada yer aldığı belirtilen açıklamaya, şöyle denildi:
     Fiziksel hareketsizliğin, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6sı, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık 21-25i, diyabetin yüzde 27si ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Teknolojik gelişmeler sayesinde rahat yaşamaya alışılması, otomobillerin sayısının günden güne artması, merdiven yerine asansör kullanılması gibi değişik birçok faktörle fiziksel aktivitenin azalması sonucu toplumda fazla kiloluluk (obezite) oranı da artmaya devam etmektedir. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve düzenli fiziksel aktivite obeziteyle savaşmanın da en etkili silahlarıdır.
     Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenmeyle birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2siyle ilişkilendirilmektedir. Avrupa bölgesinde ise fiziksel hareketsizliğin yaklaşık yıllık kişi başı 150-300 avro maliyeti olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivitenin artırılması, sağlık harcamalarının, dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden biridir.
    
     -Toplumun yüzde 96,5i fiziksel aktivite yapmıyor-
    
     Açıklamada, haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmasının, sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacağı uyarısında bulunuldu.
     Orta şiddette fiziksel aktivitenin, solunum veya kalp atışı hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivite olduğu ifade edilen açıklamada, orta şiddetteki fiziksel aktiviteye saatte yaklaşık 5 kilometre tempolu yürüyüş, bahçe işleri, saatte 16 kilometreden az bisiklet binmek, boya, çatı yapımı gibi genel inşaat işleri, 20 kilodan az ağırlık taşımak örnek gösterildi.
     Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım araştırma raporuna göre, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içindeki oranının yüzde 3,5 olduğu bilgisi verilerek, toplumun yüzde 96,5inin düzenli olarak fiziksel aktivite yapmadığı belirtildi.
     (SDT-DA)
<< Önceki Haber Sağlıklı bir vücut için hareket etmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER