Sahte ihbarlar kurtarma ekiplerini zorda bırakıyor

Sahte ihbarlar kurtarma ekiplerini zorda bırakıyor -Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çağrı merkezine gelen sahte sel ihbarları, ekiplerin işlerini güçleştiriyor


SAMSUN (A.A) - Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çağrı merkezine gelen sahte sel ihbarları, ekiplerin işlerini güçleştiriyor.
     Son 10 gün içerisinde aşırı yağış sonucu yaşanan sel ve su baskınları ile heyelanda 14 kişinin yaşamını yitirdiği Samsunda vatandaşların yardım çağrılarına koşan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı Arama ve Kurtarma Birliği ekipleri, yalan beyan ve sahte ihbarlar nedeniyle, gerçekten yardım isteyen vatandaşlara yetişmekte zorlandı.
     İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekip ve teçhizatlarının yeterli olmadığını, bu nedenle sahte ihbarların kendilerini çok oyaladığını söyledi.
     Sel bölgelerinde afete maruz kalan insanların yardımına koşan ekiplerin, yanlış ve yalan ihbar nedeniyle zor durumda kaldığını belirten Koparmal, Yalan ve yanlış ihbarlar gerçek anlamda zor durumda kalan insanlarımızın can ve mal kaybına yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımız ihbar hattına doğru ihbarlar yapmalı. Oldukça fazla gelen yalan ve yanlış ihbarlar hizmet akışımızı yavaşlatmakta ve zorlaştırmakta dedi.
     Koparmal, yalan ve yanlış ihbarların kayıt altına alındığını, bu tür ihbarlarda bulunan kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
    
     -Son 10 günde gelen sahte ihbarlardan bazıları-
    
     Kentte yaşanan son sel ve su baskını döneminde çağrı merkezine gelen bazı sahte ihbarlar şöyle:
     Yoğun yağış dolayısıyla, sel gelebileceği endişesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından tedbir amaçlı kapatılan Adalar mevkisindeki Kürtün Irmağı kenarındaki piknik alanını açtırmak isteyen bir kişi, orada bulunan ekiplerin uzaklaşmasını sağlamak için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çağrı merkezini arayarak, yoğun selin geldiğini ve belediye ekiplerinin acilen orayı terk etmesi gerektiğini söyledi. Ekiplerin yaptığı araştırmada, Kürtün Irmağından herhangi bir selin gelmedi, şahsın piknik alanına girmek için sahte ihbarda bulunduğu anlaşıldı.
     Selin yoğun olarak yaşandığı 4 Temmuzda Vezirköprü ilçesinden bir kişi çağrı merkezini arayarak, çok şiddetli sel geldiğini, ailesini çatıya çıkarttığını, sel sularının yükseldiğini ve acilen kurtarılması gerektiğini belirtiyor. İhbar üzerine 22 kişilik kurtarma ekibi yola çıkartılıyor ancak bir süre sonra Vezirköprü Belediyesi ve Kaymakamlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda Vezirköprüde herhangi bir yağış ve selin olmadığı ortaya çıkıyor.
    
     -Sel geldi kontör gönderin-
    
     Yılanlıdere kıyısından bir kişi, sele maruz kaldığını, kontörü bittiği için yardım isteyemediğini iddia ederek, GSM operatöründen kontör (lira) talep ediyor. GSM şirketinde çağrıyı alan görevli, arama ve kurtarma ekiplerini arayarak müşterilerinin selin ortasında kaldığı, acil yardım gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Ekipler, hemen Yılanlıdereye çöp istasyonunun bulunduğu yere giderek gayet güvenli yerde bulunan şahsı buluyor. Şahsın, GSM operatöründen kontör almak için böyle bir yalanı ortaya attığı belirleniyor.
     Samsundan Ankaraya giden bir şahıs, Kavak ilçesinde sele maruz kaldığını ve aracının üzerine çıkarak sel sularından kurtulmaya çalıştığını ihbar ediyor. Olay yerine kısa sürede ulaşan ekipler, aracının içinde yüksek sesle müzik dinleyerek buldukları şahsın, aracının bozulduğu için çekici çağırmak amacıyla böyle bir sahte ihbarda bulunduğunu tespit ediyor.
    
     -Hırsızlık yapmak için çağrı merkezinden yardım istedi-
    
     Sel nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiği Kuzey Yıldızı konutlarında bir vatandaş, çağrı merkezini arayarak, evinin sular altında kaldığını, bazı eşyalarını kurtarmak istediğini belirterek yardım talebinde bulundu. Olay yerinde bulunan ekipler, hemen şahsı bularak oturduğunu iddia ettiği evin kapısının önüne götürdü. Şahsın güvenlik için dış kapıda beklemesini isteyen ekipler, komşularına şahsı tanıyıp tanımadıklarını sordu. Şahsın o binada oturmadığı ve hırsızlık yapmak için eve girmeye çalıştığının tespit edilmesi üzerine polise haber veriliyor.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Sahte ihbarlar kurtarma ekiplerini zorda bırakıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER