Sakaryada kültür

Sakaryada kültür-sanat etkinlikleri -Gazeteci Yazar Bulaç: ABnin Türkiyeyi birliğe almayacağı düşüncesi AK Parti iktidarıyla yıkılmıştır


SAKARYA (A.A) - Gazeteci Yazar Ali Bulaç, Avrupa Birliğinin (AB) Türkiyeyi birliğe almayacağı düşüncesinin AK Parti iktidarıyla yıkıldığını söyledi.
     Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) gerçekleştirilen Modern Dünya ve Biz adlı konferansta konuşan Bulaç, AB süreci ve Türkiye gündemini değirlendirdi.
     Sermaye ve statünün Türk halkının en büyük sınavı olduğunu vurgulayan Bulaç, bu sınavın başarılması durumunda da, bu tecrübeyi Ortadoğudaki Müslümanlara da sunabileceğine işaret etti.
     Bulaç, dünyada köklü bir dönüşümün yaşandığına dikkati çekerek, kadın ile erkek arasındaki bağımlılık ve bağlılığın, özerklik ve özgürlüğe dönüştüğünü belirterek, nesillerin devamlılığının bunu zaruri kıldığını ifade etti.
     Türkiye gündemini değerlendiren Bulaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yukarıdan denize baktığınız zaman denizin içinde bir gemi ve üzerinde Türkiye yazıyor. Geminin rotası doğru, varması gerektiği hedefe doğru ilerliyor. Ama geminin içinde, güvertesine, kaptan köşkünde inanılmaz bir kavga ve çatışma var. Türkiye dediğimiz zaman, hangisinden bahsettiğimiz çok önemli. Acaba AB sürecini takip etmekte olan bir Türkiye mi- İslam Dünyasının bir parçası olan bir Türkiye mi- Ortadoğu ülkesi olan Türkiye mi- Bunlar tek tek ele alındığı zaman bir tercih noktasına geldi Türkiye.
     Bulaç, millet tarihlerindeki 50 yıllık, 100 yıllık sürecin Türkiyede 5 yıla sıkışıp kaldığını, hızlanan uluslararası ilişkilerin muhafazakar kesim tarafından başarılabilecek bir süreç olduğunu aktardı.
     AB sürecini de değerlendiren Bulaç, dünyanın iki kutba ayrıldığı dönemde Türkiyenin AB sürecine girdiğini, ancak AB ile yapılan uyum müzakerelerinde Türkiyenin birliğe alınmayacağı düşüncesinin oluştuğunu vurguladı.
     ABnin Türkiyeyi birliğe almayacağı düşüncesi AK Parti iktidarıyla yıkılmıştır diyen Bulaç, sözlerini şöyle tamamladı:
     Avrupa AK Parti iktidarıyla müzakere konusunda bir yol haritası çizdi. Diyelim ki 20 yıl sonra müzakereler tamamlandı, o zaman halk oylamasına gideceğiz. Avrupa ülkeleri tek tek müzakereye gidecek. Türkiyeyi istiyor muyuz, istemiyor muyuz diye. Bu şartta sadece Türkiyeye konuldu. Biz 2008 krizinden çok etkilenmedik. Çünkü Avrupadaki pazarımızın yerine bu sefer çevremizdeki 700 milyonluk Arap, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve Rusya pazarlarını ortaya çıkardık.
    
     Muhabir: Enes Duran
     Yayıncı: Atakan Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER