Saman fiyatlarındaki artış üreticileri buğdaya yönlendirdi

Saman fiyatlarındaki artış üreticileri buğdaya yönlendirdi -Edirne Ziraat Odası Başkanı Yorulmaz: -Bizim bölgemizde saman 75-80 kuruş, buğday ise 65 kuruş -Konya Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ataiyibiner: -Samana ola


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Saman fiyatlarındaki artış, üreticileri buğday ekimine yönlendirdi.
     AA muhabirinin ziraat odaları ile çeşitli birliklerden derlediği bilgiye göre, samanın kilogramı bazı bölgelerde 90 kuruşu geçti, buğdayın kilogramı ise 65-70 kuruş arasında değişiyor.
     Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, samanın fiyatının buğdayı geçtiğini söyledi.
     Edirne bölgesinin ihtiyacı olan samanı ürettiğini kaydeden Yorulmaz, Başka bölgelerden talep gelmesi, Edirne yöresinde de fiyatları artırdı. Şu anda samanın kilogram fiyatı 75-80 kuruş. Diğer bölgelerde daha da pahalı. Buğday ise 65 kuruş diye konuştu.
     Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği eski Başkanı Halil Tokoğlu ise İzmir çevresinde samanın kilogramının 80-90 kuruşa kadar yükseldiğini kaydederek, samanın buğdaydan daha pahalı hale geldiğini anlattı.
     Üretici zor bir yıl geçiriyor diyen Tokoğlu, Şu anda buğdayın sapı buğdaydan daha kıymetli. Buğday ve arpa daha ucuz, samanın yerine onu yedireyim diyemezsiniz. Kaba yem mutlaka olmalı ifadelerini kullandı.
    
     -Ekim alanında artış bekleniyor-
    
     Konya Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ataiyibiner de samana talebin Türkiyenin değişik bölgelerinde buğday ekim alanlarını artırdığını bildirdi.
     Konya yöresindeki tarım alanlarının yüzde 68inde kuru tarım yapıldığına dikkati çeken Ataiyibiner, il genelinde buğday ekim alanlarında yüzde 5lik artış beklendiğini dile getirdi.
     Ataiyibiner, şöyle konuştu:
     Türkiye, bir tahıl üreticisi olarak yıllık 17-20 milyon ton buğday üretiyor. Samanda da kendi ihtiyacını karşılayan bir ülkeydi. Geçen yıl saman üretimindeki düşüş ekim alanlarının daralmasından değil, bitkinin boy atmamasından kaynaklandı. Ayrıca verilen teşviklerin etkisiyle hayvan varlığı yüzde 25-30 oranında arttı. Bu artış etkisiyle kaba yem ihtiyacını artırdı ve fiyatlara da yansıdı.
     Türkiyede çiftçi, fiyatı artan ürünün ekimini bir sonraki yıl artırır. Buğdayda da öyle olacak.
    
     -İzmir, ithalata başladı-
    
     İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Başkanı Mehmet Çelikkaleli de saman talebini karşılamak üzere Bulgaristan ve Ukraynadan ithalat yaptıklarını vurguladı.
     İlk etapta 66 ton saman ithal ettiklerini anlatan Çelikkaleli, bir haftada bin 100 ton saman getireceklerini ifade etti.
     Samanın kilogramını 50 kuruştan üyelerine verdiklerini belirten Çelikkaleli, Şubat ayına kadar toplam 2 bin ton saman ithalatı yapmış olacağız dedi.
     Çelikkanat, Ege Bölgesinde buğday ekim alanlarının ciddi oranda arttığına işaret ederek, Ben geçen yıl buğday ekmedim. Bu yıl 40 dekar alana buğday ektim. Türkiyenin her bölgesinden insanlarla görüşüyoruz. Ciddi miktarda bir ekim alanı artışı olduğunu söylüyorlar şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Saman fiyatlarındaki artış üreticileri buğdaya yönlendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER