Samsunda yeni eğitim öğretim yılı

Samsunda yeni eğitim öğretim yılı -İl Milli Eğitim Müdürü Cora: -Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı arttırılacak ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltı


SAMSUN (A.A) - Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Cora, Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı arttırılacak ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltılacaktır dedi.
     Cora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsunun 4+4+4 eğitim sistemine hazır olduğunu belirtti.
     Samsunda geçen yıl 67 bin 500 olan orta öğretime devam eden öğrenci sayısının, bu yıl 75 bin 500e çıktığını söyleyen Cora, geçen yıl ilköğretimden mezun olup orta öğretime devamlılık oranının yüzde 82,50 iken bu yıl 17,50 artışla okullaşma oranının yüzde 100 olarak hedeflendiğini vurguladı.
     Cora, Yeni yapı 2012-2013 öğretim yılı için sadece ilkokula başlayacak olan öğrenciler ile 8. sınıfı bitirecek öğrencileri doğrudan ilgilendirmektedir. Ara sınıflar, örneğin 3. sınıfta okuyan bir öğrenci için yeni bir durum şu an için söz konusu değildir. Onlar, ortaokula geçeceği zaman, yani 4. sınıfı bitirecekleri zaman yeni sistemle ve onun sunduğu avantajlarla tanışacaklardır dedi.
     Yeni sisteme göre Samsunda genelde sınıf öğretmenliği, biyoloji, bilişim teknolojileri, fizik, kimya, görsel sanatlar, resim ve tarih branşlarında fazlalık olduğunu açıklayan Cora, şöyle devam etti:
     Diğer branşlarda ise öğretmen ihtiyacımız mevcut. Daha ziyade ihtiyaç da yaklaşık 203 Türkçe öğretmenliği ile ortaokullarda. En fazla öğretmenimiz, sınıf öğretmeni. 484 öğretmenimiz norm fazlası. İlkokul 1. sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 26 bin 344. Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yeni eğitim sitemine ve yeni eğitim öğretim yılına en iyi şekilde girebilmek yaz tatili döneminde aralıksız çalışmalarımızı sürdürdük. İlçe ilçe incelemelerde bulunduk ve durum tespiti yaptık. 17 ilçe milli eğitim müdürümüzle koordineli bir şekilde olabilecek problemleri ortadan kaldırmak için çalıştık, çalışmalarımız halen devam ediyor. Çok yeni bir sistem tabi ki ufak tefek problemler olabilir. Ama bütün gayretimiz bu problemleri ortadan kaldırmak yönündedir.
    
     -Okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar azalacak-
    
     Dünya genelindeki uygulamalara bakıldığında, ortalama eğitim süresinin 11-12 yıl veya daha üzerinde olduğunu aktaran Cora, gelişmiş dünya ülkeleri ile Türkiyenin eğitim süresi arasında tam yarı yarıya bir fark söz konusu olduğunu belirtti.
     Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin nüfuslarının büyük bir bölümünü lise ya da üniversite mezunu yapmak istediğini ifade eden Cora, şunları kaydetti:
     Avrupa Birliği ülkeleri 2020 yılına kadar nüfuslarının en az yüzde 90ını lise mezunu yapmak üzere hedeflerini revize ettiler. Japonya ve Güney Kore çağ nüfusunun yüzde 100ünü üniversite mezunu yapmayı tartışıyor. Daha birçok ülkeden veya bölgeden bu tür örnekleri artırmak mümkündür. Ülkemizde ise nüfusun sadece yüzde 28inin lise mezunu olduğu dikkate alınırsa, bu değişikliğe ihtiyacın ne kadar büyük olduğu anlaşılmaktadır. Bu kapsamda okullaşma oranlarında ilköğretim düzeyinde yüzde 98lerin aşıldığı, orta öğretim düzeyinde yüzde 70lere yaklaşıldığı, yüksek öğretim düzeyinde ise yüzde 33leri yakaladığımız görülmektedir. Bu gelişmelere rağmen, bölgeler arasında ciddi farklılıklar devam etmektedir. Örneğin Şırnakta orta öğretimdeki okullaşma oranı yüzde 30ların altındadır. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı artırılacak ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltılacaktır.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Samsunda yeni eğitim öğretim yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER