Şarkışlada Kırım

Şarkışlada Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) anlatıldı


SİVAS (A.A) - Şarkışlada muhtarlara, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı anlatıldı.
     Şarkışla Devlet Hastanesi Başhekimi Hülya Şahan, Aşık Veysel Kültür Merkezinde köy ve mahalle muhtarlarına KKKA hakkında bilgiler verdi.
     Hastalığın Türkiyede bahar ve yaz aylarında görülen, genellikle kene tutunması yoluyla bulaşan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Şahan, Etkinliği kanıtlanmış aşısı ve etkene özel tedavisi olmadığından KKKAda destek tedavisi önem kazanmaktadır. Ülkemizde tanı konulan her 100 vakadan 5-6sı yapılan bütün tedavilere rağmen hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının önlenmesidir veya en aza indirilmesidir dedi.
     Tüm tedbirlere rağmen vücuduna kene tutunduğunu fark eden kişilerin en kısa sürede keneyi vücuttan çıkarması gerektiğini vurgulayan Şahan, şunları kaydetti:
     Keneye kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır. Vücuda tutunmuş bir kenenin üzerine kesinlikle kolonya gibi herhangi bir madde dökülmemeli, ateş ve sigara basılmamalıdır. Keneye çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile kene ezilmeden, patlatılmadan derhal çıkarmalı, çıkarılan bölge tentürdiyotla (baticon) temizlenmeli, kene çıkarılamıyorsa en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kişi, keneyi kendisi çıkarmışsa bile hastalık yönünden takip edilebilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
     (KE-ÖND)
<< Önceki Haber Şarkışlada Kırım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER